Cum se face programarea copiilor pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. Noi detalii oferite de Andrei Baciu
Vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani va începe din 26 ianuarie, iar programările pot fi făcute încă de acum.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a oferit mai multe detalii privind procesul de vaccinare a copiilor și a explicat cum se face programarea în platforma Ro Vaccinare, într-un interviu pentru Stirile PRO TV.
„Întrăm pe aceeași platformă vaccinare-covid.gov.ro, unde pe harta respectivă o să vedem și o iconiță colorată simbolic. Selectând un centru de vaccinare vedem acolo simbolul marcat cu P_Ped, de la vaccin pediatric. Și acelea sunt centrele care au vaccin pentru copiii între 5 și 11 ani. Ne putem programa deja într-unul din aceste centre, urmând ca începând cu data de 26 să mergem să ne vaccinăm efectiv”, a declarat Andrei Baciu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Centrele de vaccinare pentru copii cu vârsta între 5 și 11 sunt marcate pe harta de pe platforma RoVaccinare cu un simbol colorat în roz, cu doi copii.
Programarea în platformă nu este însă obligatorie. Vaccinarea se poate face și prin prezentare directă în centrele din țară.
În prima zi, aproximativ 1.000 de copii au fost înscriși în platforma de vaccinare. Copii pot fi programați de pe conturile părinților, care trebui să îi și însoțească apoi la centrele de vaccinare.
Reacțiile adverse severe sunt extrem de rare
Andrei Baciu a mai precizat că riscul de apariție a miocarditei la copii este extrem de scăzut, iar legăturile cu vaccinarea nu depășesc oricum nivelul de apariție ale acestora în populația generală fără să aibă legătură cu vaccinarea.
Întrebări și răspunsuri. Ce trebuie să știe părinții despre vaccinarea copiilor
„Toate vaccinurile existente, inclusiv acesta, cu o nouă recomandare între 5 și 11 ani sunt vaccinuri sigure și sunt vaccinuri eficiente. Au fost deja aprobate deja de toate instituțiile și de toate forurile care dau aceste aprobări și autorizații de punere pe piață. Deci dacă sunt întrebări particulare trebuie discutat cu medicul”, a mai declarat Andrei Baciu.
„E important de știu că toate reacțiile adverse de care s-a discutat, inclusiv acestea, sunt reacții adverse minore. Dacă vorbim de reacții locale, fie că vorbim de o mică durere - e gestul emcanic de vaccinare și apar oricum și la restul vaccinurilor pe care le facem. Iar chestiuni mai generale, fie că vorbim de febră sau mici dureri, acestea apar pentru perioade scurte de timp”, a mai adăugat secretarul de stat.
Cu ce vaccin sunt imunizați copiii
Copiii sunt vaccinați cu serul produs de Pfizer, cu o doză mai mică decât cea administrată adulților. Rapelul are loc la 21 de zile după prima doză.
Dacă se iniţiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceştia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 micrograme.
Și copiii sunt afectați de virus și pot ajunge în situații critice, la terapie intensivă. Andrei Baciu atrage atenția că cea mai importantă măsură de protecție pentru copii este vaccinarea, în condițiile în care nu toate opțiunile de tratament valabile pentru adulți sunt valabile sunt recomandate și pentru ccopii.
Autoritățile se așteaptă ca aproximativ 20% dintre copiii din România să fie imunizați împotriva SARS-CoV-2.