Cum se explică tonul imperativ al SUA: ”Este un avertisment că România se abate de la linia pro-occidentală”
Politologul Cristian Pârvulescu este de părere că poziția Departamentului de Stat al SUA în privința modificărilor legilor justiției din România este un avertisment că țara noastră se abate de la linia pro-occidentală.
Luni seara, Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar.
Astfel, oficialii americani au cerut Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Politologul Cristian Pârvulescu a declarat pentru Știrile ProTV că această declarație vine mai multe avertismente care nu au fost ascultate de România.
”Aparent surprinzătoare, declarația vine după o serie de avertismente care nu au fost în niciun fel ascultate. Este o declarație fără apel, categorică și imperativă. Evident, nimeni nu poate obliga Parlamentul, în principal parlamentarii majorității, să urmeze această indicație. Este un avertisment că România se abate de la linia pro-occidentală și pro-atlantistă.” - spune politologul Cristian Pârvulescu.
La rândul său, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu consideră că avertismentul americanilor a fost lansat deoarece pachetul de legi aflat în Parlament încalcă obligațiile asumate România.
”Pachetul de legi aflat în Parlament afectează pe de o parte funcționarea statului de drept, iar pe de altă parte încalcă obligațiile asumate anterior de România, atât în plan european, cât și în relația cu partenerul american, în ceea ce privește separarea clară a politicului de justiție.” - a declarat pentru Știrile ProTV Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe:
În ceea ce privește ”tonul” imperativ folosit de Departamentul de Stat al SUA, care a cerut - și nu ”a rugat” - România să nu adopte aceste măsuri legislative controversate, acest lucru ar arăta îngrijorarea americanilor cu privire la situația din România.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: ”Aici discutăm despre state suverane, unele mai puternice și cu capacități de a se implica la nivel internațional superior altora. Deci e unul dintre cele mai tari verbe în limbaj diplomatic: urge”.
Cristian Pârvulescu, politolog: ”Este puțin neobișnuit. Este o cerere efectivă, ca Parlamentul României, autoritățile românești, să acționeze. Este o îngrijorare maximă.”
Ce solicită României Departamentul de Stat al SUA
"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", semnată de Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".
"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.
Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având "îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei".
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, justitie, Parlament, cristian diaconescu, cristian parvulescu, legile justiției,
Dată publicare:
28-11-2017 11:57