Cum se explică tonul imperativ al SUA: ”Este un avertisment că România se abate de la linia pro-occidentală”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 28 Noiembrie 2017 11:57
Categorie: Actualitate

Politologul Cristian Pârvulescu este de părere că poziția Departamentului de Stat al SUA în privința modificărilor legilor justiției din România este un avertisment că țara noastră se abate de la linia pro-occidentală.

Luni seara, Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar.

Astfel, oficialii americani au cerut Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

Politologul Cristian Pârvulescu a declarat pentru Știrile ProTV că această declarație vine mai multe avertismente care nu au fost ascultate de România.

”Aparent surprinzătoare, declarația vine după o serie de avertismente care nu au fost în niciun fel ascultate. Este o declarație fără apel, categorică și imperativă. Evident, nimeni nu poate obliga Parlamentul, în principal parlamentarii majorității, să urmeze această indicație. Este un avertisment că România se abate de la linia pro-occidentală și pro-atlantistă.” - spune politologul Cristian Pârvulescu.

La rândul său, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu consideră că avertismentul americanilor a fost lansat deoarece pachetul de legi aflat în Parlament încalcă obligațiile asumate România.

”Pachetul de legi aflat în Parlament afectează pe de o parte funcționarea statului de drept, iar pe de altă parte încalcă obligațiile asumate anterior de România, atât în plan european, cât și în relația cu partenerul american, în ceea ce privește separarea clară a politicului de justiție.” - a declarat pentru Știrile ProTV Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe:

În ceea ce privește ”tonul” imperativ folosit de Departamentul de Stat al SUA, care a cerut - și nu ”a rugat” - România să nu adopte aceste măsuri legislative controversate, acest lucru ar arăta îngrijorarea americanilor cu privire la situația din România.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: ”Aici discutăm despre state suverane, unele mai puternice și cu capacități de a se implica la nivel internațional superior altora. Deci e unul dintre cele mai tari verbe în limbaj diplomatic: urge”.

Cristian Pârvulescu, politolog: ”Este puțin neobișnuit. Este o cerere efectivă, ca Parlamentul României, autoritățile românești, să acționeze. Este o îngrijorare maximă.”

Ce solicită României Departamentul de Stat al SUA

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", semnată de Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având "îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei".

Șefa DNA a discutat cu ministrul Justiției, imediat după criticile SUA
Șefa DNA a discutat cu ministrul Justiției, imediat după criticile SUA
VIDEO PROTVPLUS.RO
politisti
Cine sunt polițiștii care l-au prins pe agresorul fetei din Alba Iulia. ”Au fost oripilați de ce au văzut”
Cutremur marți seara în judeţul Buzău. Un alt seism s-a produs marți în Vrancea
O mașină în care se aflau patru persoane, printre care doi copii, a intrat într-un cap de pod, în Dolj
Primele victime făcute de vremea rea, luni noapte. Anunțul meteorologilor despre evoluția vremii
Cauza incendiului în care a fost distrus Palatul Episcopal din Oradea a fost, cel mai probabil, de natură electrică
Un angajat de la salubritate a reclamat că ar fi fost atacat cu furca de un localnic. Varianta celui acuzat
atac macetă Argeș
Cine este bărbatul care a atacat cu maceta o benzinărie din Argeș. Motivul uluitor al gestului
Un șofer băut a intrat cu TIR-ul în 9 mașini parcate pe un bulevard din Iași
Spărgătorii în serie din Leordeni, Argeș, prinși după 7 luni. Trei frați au fost arestați
Explicatia muncitorilor filmați în timp ce încărcau de zor cu lopeţile apă dintr-o baltă, într-o roabă
Anunțul medicilor despre tânăra tâlhărită în Alba Iulia. Unde se ducea în momentul atacului
Percheziții la suspecți de braconaj. Ce au descoperit anchetatorii