Primele reacții, după criticile Departamentului de Stat. Iordache: Nu afectează independența Justiției

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 27 Noiembrie 2017 23:07
Categorie: Politic
Florin IOrdache

Președintele Comisiei de modificare a Legilor Justiției, Florin Iordache, a reacționat, luni seara, la criticile Departamentului de Stat la adresa Parlamentului, precizând că modificările nu afectează independența sistemului judiciar.

„Propunerile care se află acum în dezbatere în Parlament sunt total diferite faţă de propunerile iniţiale ale ministului Justiţiei Tudorel Toader", a spus Florin Iordache, la TVR, în contextul în care Departamentul de Stat a avertizat că proiectele de modificare a legilor Justiţiei au fost propuse iniţial de către ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă va retrage proiectele din dezbatere sau dacă discutarea acestora în comisia pe care o conduce va continua, Florin Iordache a precizat: „Atât timp cât ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independenţa justiţiei".

„Atât timp cât toate amendamentele şi modul în care am propus noi modificarea legilor justiţiei vin din partea asociaţiilor profesionale cât şi a CSM, despre ce discutăm?", a conchis Iordache.

Olguţa Vasilescu: „Poate ar fi interesant ce articol din legile Justiţiei deranjează”

Ministrul Muncii Olguţa Vasilescu a comentat criticile Departamentului de Stat al SUA faţă de legile Justiţiei, afirmând că în Constituţie scrie că România este stat suveran şi că Parlamentul este ales pentru a face legi.

„Poate fi interesant care articol din legile Justiţiei deranjează", a spus Vasilescu, după ce a făcut trimitere la prevederea constituţională referitoare la faptul că România este stat suveran, potrivit News.ro.

Ea precizat că dacă partenerilor americani li se pare că în legile Justiţiei există un articol care afectează independenţa sistemului judiciar, „ar fi bine să îl indice pe acesta".

Alina Gorghiu: „O premieră absolută!”

Senatorul PNL Alina Gorghiu a calificat, într-un mesaj postat pe Facebook, drept „o premieră absolută” mesajul Departamentului de Stat.

„Premieră absolută! O reacție pe care sigur o să o catalogheze PSD-Dragnea drept politică și nejustifică, ca de la oamenii răi, așa cum sunt și cei care protestează, așa cum e PnL, CSM și alții. Reacția Departamentului de Stat SUA: respingeți legile justiției!”, a scris ea, pe Facebook.

Vlad Voiculescu: „Un astfel de limbaj nu se folosește în diplomație”

Fostul ministru al Sănătății în Cabinetul Cioloș a precizat, pe Facebook, că limbajul folosit de Departamentul de Stat este unul grav.

„Nu trebuie să ai multă experiență politică sau diplomatică pentru a realiza gravitatea unei astfel de declarații din partea Departamentului de Stat al SUA. Un astfel de limbaj pur și simplu nu se folosește în diplomație decât în situații extreme.
Suntem într-o situație extremă. Și este păcat și este o rușine pe obrazul fiecărui om decent din țara asta”
, a scris el, pe Facebook.

Avertismentul Departamentului de Stat

„Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", a precizat Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Potrvit sursei citate, „legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

Florin IOrdache Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Esca și Escu, toate episoadele exclusiv online. Electoratul care stă ”ca maimuța străveche chinezească”
Esca și Escu, toate episoadele exclusiv online. Electoratul care stă ”ca maimuța străveche chinezească”
Mesajul Departamentului de Stat al SUA pentru parlamentarii români: Să respingă propunerile care slăbesc statul de drept
Mesajul Departamentului de Stat al SUA pentru parlamentarii români: Să respingă propunerile care slăbesc statul de drept
Ambasadorul Hans Klemm, despre modificarea Legilor Justiției: Avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile inițiale
Ambasadorul Hans Klemm, despre modificarea Legilor Justiției: Avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile inițiale
Ministrul Toader refuză să spună dacă este de acord cu modificările legilor justiției legate de președintele României
Ministrul Toader refuză să spună dacă este de acord cu modificările legilor justiției legate de președintele României
VIDEO PROTVPLUS.RO
Dacian Cioloș
Cioloș, după prezentarea raportului MCV: "Trebuie oprit atacul tâlharilor asupra justiției"
Trei parlamentari anunţă că au demisionat din PSD. Ce spun despre Dragnea
Stănescu, despre gestul obscen al lui Iordache: O mare greşeală; nu suntem la stadion
Victor Ponta, despre liderii PSD: "Sunt doar nişte demagogi populişti şi fals naţionalişti"
Tăriceanu: Raportul MCV nu este un act juridic, deci nu poate fi atacat sau contestat în Justiţie
Băsescu, despre rezoluția PE: "Cel mai dificil şi stânjenitor moment politic pentru România de la aderare"
Florin Iordache, gest obscen
Deputatul PSD Florin Iordache, gesturi obscene în Parlament: ”Eram cu mâinile ridicate, care e problema?”
Deputații au adoptat legea privind declasificarea unor protocoale încheiate între instituțiile statului
Deputații au adoptat ordonanțele de urgență ale Guvernului care modifică legile justiției
Președintele UDMR: Orice observaţie din MCV trebuie luată în serios
Vicepreședinte PSD: Se ridică întrebarea privind obiectivitatea mecanismului de evaluare MCV
Președintele Iohannis, nou mesaj pentru Guvern la depunerea jurământului de către George Ciamba