„Cred că nimeni nu face asta, pentru că le e rușine”. Ce spun românii despre noile reguli din restaurante și magazine
Restaurantele, cafenelele și magazinele alimentare sunt obligate, începând de astăzi, să aplice o serie de măsuri pentru reducerea risipei de hrană.
Asta în contextul legii risipei alimentare, care le impune celor implicați, să le ofere clienților posibilitatea să ia mâncarea rămasă la pachet, gratuit, iar magazinelor să ieftinească produsele care sunt aproape de data de expirare.
Fete: „Cred că nimeni nu face asta, pentru că le e rușine și mai bine plecăm. Tot o să se găsească ospătari care să se uite ciudat să arunce priviri aiurea. Mie mi s-a întâmplat să iau ceva la pachet și să se uite ciudat și am zis data viitoare nu mai fac asta”.
Client: „Le explic exact situația, mi-a plăcut foarte mult, atât pot să mănânc, mi-a plăcut și aș vrea să mănânc și mai târziu. Mi se pare normal, trebuie să reducem pierderile din economie”.
Client: „De cele mai multe ori, dacă ospătarul a observat că a mai rămas în farfurie, mă întreabă dacă vreau la pachet”.
Unii patroni de restaurante ofereau clienților posibilitatea să își ia mâncarea rămasă în farfurie, la pachet, și până acum. În cutii de carton pentru care percepeau și o taxă de câțiva lei. Acum cu noile măsuri în vigoare clienții nu vor mai plăti nimic pentru ambalajele și recipientele pe care le iau acasă.
Andrei Fâciu, proprietarul unui restaurant: „Clienții își iau la pachet ce rămâne, noi de la început am încurajat asta. Sunt întrebați dacă a fost totul în regulă, majoritatea spun că au comandat prea mult, sau că e destul și atunci ospararul întreabă dacă nu dorește să o pună la pachet”.
Aceste noi măsuri care fac parte din legea risipei alimentare, vizează și magazinele, supermarketurile și hipermarketurile. Acestea sunt obligate să ieftinească alimentele care se apropie de data de expirare ori să le doneze unor organizații umanitare sau adăposturi pentru animale.
Gina Neacșu, voluntar ONG: „Ajutăm în fiecare lună peste 1.000 de copii sărmani, avem restaurante și magazine alimentare care ne ajută atunci când au o supraproducție”.
România este campioana Europei la risipa alimentară, pentru că aruncă anual peste 2,5 milioane de tone de alimente.