Cum se adaptează sistemul sanitar, în condițiile în care numărul bolnavilor crește agravant
Sistemul sanitar românesc este obligat să se adapteze în viteză, pe măsură ce numărul bolnavilor de coronavirus crește amețitor.
Marile spitale din Capitală înregistrează tot mai multe cazuri de infectare, în țară spitale întregi se închid, iar medicii și asistentele devin pacienți cu COVID19.
Managerii și autoritățile trebuie să-i trateze în secții care suferă de lipsuri materiale și personal. Dacă medicii cad, noi vom deveni și mai fragili în fața unui inamic nevăzut, pe care deocamdată nimeni nu îl poate opri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Alin Goga, pacient COVID19 cu insuficiență respiratorie: ”Vreau să mulțumesc medicilor și asistentelor care mi-au salvat viața. Aș vrea să ajung lângă familie, că sunt astăzi de 22 de zile pe un pat de spital, nu e ușor”.
La ultimele teste rezultatul a fost negativ, dar Alin rămâne în spital pentru că are sechele pulmonare. Două săptămâni a stat în secția de terapie intensivă.
La Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, unul dintre cele mai mari din țară, în aceeași secție cu Alin sunt șapte cadre medicale, toate infectate cu COVID 19.
Alin Goga: "Eu am stat 14 zile cu oamenii aceștia lângă mine, oameni care nu m-au cunoscut, nu mă știu, nu aveau de unde să știe cine sunt, dedicați total, care s-au îmbolnăvit pe lângă mine".
Și la celălalt mare spital de infecțioase din Capitală, Matei Balș, sunt internate 5 cadre medicale. Sunt primii medici bolnavi din primul spital din România care au început lupta cu boala. Unul dintre cele mai bune, cu proceduri bine puse la punct și specialiști experimentați.
Virusul a lovit în cele mai mari spitale din România punând la pat zeci de medici și asistente. În acest moment sunt infectate peste 350 de cadre medicale din toată țară.
Timișoara e teatrul unei situații absurde care pune în pericol atât medicii, cât și pacienții. 9 cadre medicale dintr-o maternitate care au intrat în contact cu bebeluși și gravide sunt infectate. Prefectul și conducerea au decis închiderea maternității, însă DSP a redeschis-o joi.
Manager Maternitatea Odobescu: ”Mi s-a spus că trebuie să deschid maternitatea miercuri la ora 15:00, deoarece doamna director a direcției sanitare își asumă verbal că din acel moment se poate deschide maternitatea. Eu am spus că nu pot să deschid din moment ce nu s-a finalizat anchetă epidemiologică. Am primit în scris ce măsuri trebuie să iau, dar referitor la ce trebuie să fac mai departe nu-și asumă nimeni”.
Fiecare zi vine cu noi cifre de îmbolnăviri în rândul celor care îngrijesc cei 2700 de pacienți cu coronavirus. Sunt obosiți, de multe ori lipsiți de echipamente și totuși în prima linie. În acest context, autoritățile trebuie să facă totul să-i țină sănătoși. Să impună ferm procedurile de triere și izolare a pacienților.
Spitalele de boli infecțioase și cele de suport au fost împărțite în două.
Pacientul ajunge în cortul de triaj, iar de acolo, în funcție de simptome e direcționat spre zona de izolare, sau în aripa non COVID.
Streinu Cercel Director al Spitalului Matei Balș: ”Practic se împarte spitalul în două. Există boli infecțioase și spitale suport, până nu se depășește capacitatea lor nu se întâmplă ce spuneți dumneavoastră când întrăm în faza 4 toate spitalele devin COVID".
Aflat la Arad, Ministrul Sănătății a vrut să vadă dacă se respectă procedura de triaj: ”Nu e clar în ce măsură s-au respectat procedurile având în vedere că 23 de cadre medicale din Arad sunt infectate cu noul virus”.
Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: ”La început au fost cazurile neidentificate care au transmis medicilor urmând ca extinderea să se facă între medici și pacienți”.
La Brașov, într-un cort, asistentele își schimbă echipamentul în care au tratat pacienți cu COVID19, în frig la minus 5 grade.
Asistentă medicală, Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov: "Acolo ni s-a arătat și ni s-a spus clar să ne dezechipam, acolo sunt containerele puse, acolo erau ligheanele în care trebuia să punem viziera și ochelarii la dezinfectat de dimineață, iar noaptea erau deja înghețate. Nu mai puteam nici măcar să le imersăm, covorul era înghețat și era egal cu zero tot ceea ce făceam. Mie începuse să mi se facă rău, nu mă mai puteam opri din tremurat”.
Protocoalele obligă personalul medical care întră în contact cu pacienți infectați cu coronavirus să folosească echipamente impermeabile - fie combinezom, fie un șorț impermeabil așezat peste halat. Asistentele spun că primesc echipament subțire de vizitatori, iar vizierele se dezinfectează și se refolosesc.
Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Brașov: ”130 de mii de cadre medicale sunt astăzi pe front într-o luptă cu un inamic invizibil. Unii nu și-au văzut familiile de săptămâni. În Baia Mare două cadre medicale s-au izolat de două săptămâni și își văd copiii prin geam. Mama e asistentă la Spitalul Județean, iar tatăl lucrează la SMURD”.