Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 21 aprilie. Peste 2,5 milioane de cazuri pe tot globul

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 21 aprilie. Peste 2,5 de milioane de cazuri, iar peste 170.000 de decese au fost înregistrate până în prezent, potrivit datelor Johns Hopkins University.

De la depistarea coronavirusului, la finalul anului trecut, au murit 170.324 de oameni din întreaga lume.

Cea mai afectată ţară este Statele Unite, cu 42.308 decese.

Pentru a pune capăt pandemiei, Europa se înscrie și ea în cursa pentru descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19. Şefa Comisiei Europene a anunţat lansarea unei platforme online pe care cercetătorii pot schimba informaţii în vederea realizării unui vaccin, dat fiind faptul că o astfel de misiune ar fi dificilă pentru o singură echipă de specialişti sau chiar o ţară.

În acest timp, în Italia sunt făcute teste rapide pentru depistarea anti-corpilor. Iar cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a solicitat mai multă transparenţă din partea Chinei pentru a se afla adevărul despre cum a izbucnit pandemia.

Citește și
Spital
O pacientă din Arad a reclamat că a fost ţinută timp de 6 ore cu o femeie moartă în salon
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 21 aprilie

 

UPDATE 21:30 Peste 2,5 milioane de cazuri, declarate în întreaga lume
 

Peste 2.500.000 de cazuri de coronavirus au fost declarate oficial la nivel mondial, dintre care peste 80% în Europa şi Statele Unite, potrivit unui bilanţ realizat de AFP din surse oficiale şi publicat marţi la 16:30 GMT.

Cel puţin 2.503.429 de cazuri de infecţie, între care 172.551 de decese, au fost înregistrate în special în Europa, cel mai afectat continent cu 1.230.522 de cazuri şi 108.797 de decese, precum şi în Statele Unite (788.920 de cazuri, între care 42.458 de decese) ), ţara în care pandemia avansează în prezent cel mai rapid.

Numărul de cazuri diagnosticate nu reflectă decât o parte din numărul real de infecţii, un număr mare de ţări testând doar cazurile grave de coronavirus.  

UPDATE 21:00 Coronavirus în Franţa - 20.796 de morţi şi numărul pacienţilor internaţi este în scădere
 

Coronavirusul a cauzat moartea a 20.796 de persoane în Franţa de la începutul epidemiei, potrivit celui mai recent bilanţ comunicat marţi seară de directorul general al Departamentului Sănătăţii, adică 531 de noi decese în ultimele 24 de ore. Printre aceste victime, 7.896 persoanes sunt din Ehpad de la 1 martie, şi 12.900 în spitale.

În total, 30.106 de persoane au fost spitalizate de la începutul epidemiei, dintre care 1.885 de alţi bolnavi în ultimele 24 de ore. O cifră în scădere, pentru că 478 de persoane au fost internate în spital în ultimele 24 de ore. De altfel, 98 de pacienţi sunt spitalizaţi în străinătate din cauza infecţiei cu Covid-19, potrivit BFM TV.

Pentru a 13-a zi consecutiv în Franţa, numărul pacienţilor spitalizaţi la Terapie Intensivă a scăzut uşor cu 190 de persoane internate în ultimele 24 de ore (cu 250 mai puţin în raport cu luni).

În total, 5.433 de persoane sunt în stare gravă în Franţa.

Luni, Franţa a depăşit pragul de 20.000 de morţi din cauza epidemiei, a spus Jérôme Salomon. Covid-19 a ucis "de departe mai mulţi oameni decât toate epidemiile de gripă, chiar cele mai dispreţuite şi mai mult decât canicula din vara lui 2003" care a cauzat 19.000 de decese, a subliniat directorul general al Departamentului Sănătăţii.

UPDATE 19:30 Niciun nou caz de COVID-19 în Liban, la două luni de la începutul epidemiei
 

Guvernul libanez a anunţat marţi că nu a înregistrat niciun nou caz de COVID-19 în ultimele 24 de ore, pentru prima dată după exact două luni de la confirmarea primului caz şi la mai mult de o lună de când Libanul îşi menţine frontierele închise şi aplică măsuri de izolare a populaţiei, transmite agenţia EFE.

Ministerul libanez al Sănătăţii a menţionat marţi în raportul său zilnic că numărul cazurilor de coronavirus confirmate în Liban, ţară cu circa şase milioane de locuitori, rămâne la 677, după ce în cele 5 cinci zile precedente s-au înregistrat mai puţin de cinci noi cazuri în fiecare zi.

Mai mult, este a şasea zi consecutiv când în Liban nu s-a înregistrat niciun deces provocat de noul coronavirus.

Numărul testelor efectuate luni a fost mai mic de 500, fiind o zi de sărbătoare, de obicei numărul acestora fiind de peste o mie zilnic.

În urma înmulţirii cazurilor de coronavirus, guvernul de la Beirut a decretat pe 15 martie stare de urgenţă, cu închiderea graniţelor ţării şi restricţii de circulaţie, acestea din urmă fiind relaxate în ultimele zile în contextul evoluţiei pozitive a îmbolnăvirilor.

Cu toate acestea, executivul libanez intenţionează să prelungească până pe 10 mai măsurile de izolare, ministrul de interne Mohamed Fehmi avertizând că noi decizii de relaxare nu vor putea fi luate până când nu se va ajunge la o testare suficientă a populaţiei, numărul testelor urmând să crească de săptămâna aceasta la circa 1.500 pe zi.

Primul bolnav de COVID-19 a fost confirmat în Liban pe 21 februarie, o femeie sosită din Iran.

UPDATE 19:15 Coronavirus în Italia - Scade numărul bolnavilor; 534 de decese într-o zi şi nou record de persoane vindecate
 

Pentru a doua zi consecutiv scade numărul persoanelor diagnosticate pozitiv şi alte 2.729 au fost vindecate, un nou record, potrivit noului bilanţ anunţat de Protecţia Civilă din Italia.

La Terapia Intensivă se află marţi 2.471 de persoane, cu 102 mai puţine faţă de ziua precedentă. Sunt încă internate cu simptome 24.134 de persoane, cu 772 mai puţine faţă de ziua precedentă, scrie La Repubblica.

În ultimele 24 de ore au murit 534 de persoane (luni au fost 454), totalul deceselor ajungând la 24.648.

Cei vindecaţi sunt 51.600, o creştere în 24 de ore cu 2.723 de persoane (luni au fost declarate vindecate 1.822 de persoane).

Scăderea numărului bolnavilor a fost cu 528 de persoane, în timp ce noile cazuri din ultimele 24 de ore au ajuns la 2.729 (luni au fost 2.256).

Au fost efectuate 52.126 de teste în comparaţie cu luni - 41.483.

Trei regiuni din Italia rămân cele mai afectate: Lombardia (nord) cu 67.931 de cazuri şi 12.579 de decese, Emilia- Romagna (centru-nord, 23.092 de cazuri şi 3.147 de decese) şi Piemont (nord-vest, 21.955 de cazuri şi 2.485 de morţi).

Numărul total al persoanelor care au contractat virusul de la debutul epidemiei este de 183.957.

Premierul Giuseppe Conte a anunţat că va dezvălui "înainte de sfârşitul săptămânii" planul său de ieşire progresiv din izolare, în vigoare de la 9 martie şi care se va încheia la 3 mai.

UPDATE 19:00 Turcia are în vedere o revenire la normal spre sfârşitul lunii mai, afirmă Erdogan
 

Epidemia de coronavirus din Turcia începe să se aplatizeze şi ţara îşi propune să revină la normal după încheierea Ramadanului, la sfârşitul lunii mai, a declarat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de către agenţia de presă Anadolu, relatează Reuters.

Numărul de cazuri de COVID-19 au ajuns la 90.980 în Turcia, depăşind orice ţară în afara Europei şi a Statelor Unite, iar numărul de decese este de 2.140. La rândul său, Ankara a adoptat măsuri din ce în ce mai stricte pentru a reduce răspândirea epidemiei.

''Această pandemie a devenit cea mai mare criză de la cel de-Al Doilea Război Mondial în ceea ce priveşte consecinţele sale economice'', a declarat Erdogan în cadrul unei videoconferinţe cu oficiali ai partidului său, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

''Ne propunem o respectare maximă a măsurilor pe parcursul lunii Ramadanului şi, cu voia lui Dumnezeu, o tranziţie la viaţa normală pentru ţara noastră după vacanţă (la sfârşitul Ramadanului)'', a spus el.

În cadrul eforturilor de consolidare a acestor măsuri, Erdogan a afirmat luni că vor fi impuse măsuri de carantină timp de patru zile în 31 de oraşe începând de joi după, ordine similare date în ultimele două weekenduri.

Joi este sărbătoare naţională în Turcia, în timp ce vineri se marchează începutul lunii sfinte islamice a Ramadanului. Autorităţile turce au declarat că magazinele alimentare vor rămâne deschise joi şi vineri până la ora locală 14.00 (11.00 GMT) pentru ca populaţia să poată achiziţiona produse esenţiale.

UPDATE 18:30 828 noi decese în Marea Britanie
 

Numărul deceselor provocate de COVID-19 în spitalele din Marea Britanie a crescut din nou marţi, fiind înregistrate 828 de noi decese, după cele 449 consemnate luni, una dintre cele mai pronunţate creşteri din ultimele două săptămâni, potrivit datelor transmise de Serviciul Naţional de Sănătate (NHS), citat de agenţia Reuters.

Conform acestor date, 24 dintre persoanele decedate (cu vârste cuprinse între 49 şi 91 de ani) nu aveau nicio patologie asociată.

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus în Marea Britanie ajunge astfel la 17.337.

De asemenea, numărul infectărilor a crescut faţă de ultima raportare cu 4.301, urcând la un total de 129.044.

Dar cifrele publicate zilnic de autorităţile sanitare britanice cuprind numai decesele din spitale, o metodă criticată pentru că rămân astfel necunoscute mare parte din decesele din căminele de bătrâni, ceea ce distorsionează datele despre amploarea epidemiei.

Potrivit Oficiului Naţional de Statistică britanic (ONS), din totalul deceselor provocate de noul coronavirus în Anglia şi în Ţara Galilor până în data de 10 aprilie, un procent de 16,1% s-au produs în afara unităţilor spitaliceşti.

Dat fiind că această epidemie nu încetineşte, guvernul de la Londra a decis joia trecută prelungirea cu încă cel puţin trei săptămâni a măsurilor de izolare instituite pe 23 mai pentru a frâna răspândirea coronavirusului, în timp ce mai multe ţări europene care au reuşit oarecum să limiteze epidemia se pregătesc să relaxeze aceste măsuri.

UPDATE 15:40 Olanda a înregistrat 729 de cazuri noi de infectare
 

Numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus din Olanda a crescut cu 729, până la 34.134 de persoane, conform unui anunţ făcut marţi de autorităţile din domeniul medical.

Conform noului bilanţ, în Olanda s-au înregistrat în ultimele 24 de ore şi 165 de noi decese puse pe seama coronavirusului.

Numărul total al deceselor a ajuns la 3.916, conform Institutului olandez pentru Sănătate Publică (RIVM). RIVM a repetat faptul că nu raportează decât cazurile şi decesele confirmate prin testare şi că în realitate numărul de bolnavi şi de decese este mai mare.

UPDATE 15:30 Numărul de contaminări a depăşit în Rusia pragul de 50.000
 

Numărul de contaminări cu noul tip de coronavirus a depăşit în Rusia pragul de 50.000, ajungând marţi la 52.700, o creştere cu peste 1.800% comparativ cu 1 aprilie, potrivit statisticilor oficiale zilnice, informează dpa.

Mai mult de 450 de oameni au murit în Rusia în urma complicaţiilor legate de COVID-19, cu circa 10% dintre decese înregistrate în ultimele 24 de ore, a informat serviciul federal de monitorizare.

"Vârful pandemiei este încă înainte", a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit agenţiei de presă TASS.

Oficiali ruşi au estimat că numărul de cazuri din ţară ar putea atinge stadiul de platou luna viitoare, în condiţiile în care majoritatea regiunilor au impus măsuri de carantină.

Astfel de măsuri, prin care rezidenţilor li se recomandă să iasă din casă doar dacă este absolut necesar, este de aşteptat să fie extinse până cel puţin la sfârşitul lunii viitoare, a informat agenţia de ştiri rusă RBC.

Măsurile de carantină, alături de declinul economic global, au avut un efect major asupra economiei Rusiei.

Cu Vladimir Putin şi alţi membri ai conducerii ruse lucrând la distanţă, gestionarea situaţiei este "incontestabil dificilă", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov. "Vieţile oamenilor au prioritate absolută asupra dificultăţilor economice", a spus Peskov, citat marţi de mass-media de stat.

Mai mult de jumătate dintre cazurile de contaminare din Rusia au fost înregistrate în cel mai mare oraş, capitala Moscova, cu 29.000 de cazuri, iar autorităţile moscovite se grăbesc să ofere mai multe spaţii de internare pentru afluxul de pacienţi.

Un nou spaţiu pentru 800 de pacienţi a fost construit într-o lună şi a fost inaugurat vineri, potrivit unui comunicat emis de biroul de presă al primăriei. Toate paturile din acest nou spaţiu, parte a spitalului Demihov, sunt echipate cu aparate de oxigen pentru pacienţii cu boala respiratorie COVID-19.

Alte numeroase facilităţi medicale din capitala rusă au fost transformate în spaţii pentru internarea de bolnavi cu COVID-19, iar principalul spital Demihov a anunţat într-un comunicat că, dat fiind că se concentrează pe cazurile de pacienţi contaminaţi cu noul tip de coronavirus, îşi limitează capacităţile doar la cazurile de urgenţă determinate de alte cauze.

UPDATE 12:55 Spania raportează marţi o uşoară creştere a deceselor

 

Spania raportează marţi, după trei zile de scădere succesivă, o uşoară creştere a numărului deceselor la 430, iar bilanţul total al victimelor urcă la 21.282, informează online ziarul spaniol ABC, citat de Agerpres.

S-a înregistrat şi o creştere a numărului de contagierilor cu 3.968, ridicând numărul total al cazurilor testate pozitiv la 204.178.

Potrivit Ministerului spaniol al Sănătăţii, peste 100 de cadre medicale au fost plasate în izolare, după ce au folosit măşti de protecţie defectuoase.

Autorităţile sanitare au informat că 21.282 de persoane au decedat de la debutul pandemiei, în timp ce 204.178 s-au infectat, iar alte 82.514 s-au vindecat.

Consiliul de Miniştri discută marţi condiţiile ce vor reglementa "ieşirile controlate" din casă ale copiilor, începând cu data de 27 aprilie.
 

UPDATE 8:40 Coronavirus: 1.433 de morţi în SUA în 24 de ore

 

Statele Unite au înregistrat luni 1.433 de decese cauzate de coronavirus în 24 de ore, în scădere în raport cu ziua precedentă, potrivit bilanţului Universităţii Johns Hopkins, scrie AFP.

Acest bilanţ zilnic ridică la 42.094 numărul total al deceselor înregistrate de la începutul pandemiei în Statele Unite, ţara cea mai afectată la nivel mondial.

Cea mai mare putere economică a lumii numără în prezent peste 784.000 de persoane contaminate de virus, potrivit bilanţului, actualizat continuu.

Circa 72.000 de persoane au fost declarate vindecate.

New Yorkul este epicentrul pandemiei de COVID-19 în SUA, dar se pare că acest stat a depăşit punctul critic al crizei, scrie Agerpres.

Luni, guvernatorul statului, Andrew Cuomo, a anunţat că s-au înregistrat 478 de morţi în 24 de ore, bilanţul cel mai scăzut după peste două săptămâni.

Platformă europeană pentru cercetători

 

Comisia Europeană îi invită pe savanţii din toată lumea să împărtăseacă informaţii pe un site special creat, astfel încât să se ajungă cât mai rapid la un rezultat - adică la un vaccin împotriva COVID-19.

Ursula von der Leyen, preşedintele CE: "Savanţii din întreaga lume au prezentat o bogăţie de informaţii despre coronavirus. Dar niciun cercetător, laborator sau stat nu va găsi singur soluţia. De aceea dorim să ajutăm savanţii să acceseze informaţii şi să le dea mai departe altora, peste graniţe, indiferent de disciplina medicală sau sistemul de sănătate. Prin urmare, lansăm astăzi (n.red. - ieri) Platforma de Informaţii Covid-19 a Uniunii Europene. Cercetătorii vor putea stoca, împărtăşi şi analiza o varietate largă de descoperiri în privinţa coronavirusului pe această platformă."

Pe de altă parte, Angela Merkel, cunoscută drept unul dintre liderii europeni cu cele mai strânse relaţii economice cu Beijingul, a criticat modul în care China a gestionat criza coronavirusului.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Cred că, cu cât este mai transparentă China în clarificarea cazului apariţiei acestui virus, cu atât va fi mai bine pentru noi toţi din întreaga lume pentru a afla informaţii. Dar nu am avut această discuţiei specifică."

Recent, pe lângă acuzaţiile aduse de Donald Trump, Beijingul a fost criticat şi de secretarul de stat american, dar şi de preşedintele Franţei.

Italia va folosi teste rapide la scară largă

 

În Italia, autorităţile spun că testarea pentru coronavirus este esenţială în această aşa-numită "fază a doua". Şi vor să folosească, pe scară largă, testele pentru anticorpi - o metodă rapidă, dar considerată de mulţi nerelevanta, care indica dacă persoana testată a avut sau nu virusul.

Ministrul adjunct al Sănătăţii din Italia, vindecat recent de COVID-19, spune că astfel de teste ar trebui să ajungă mai întâi la cei care lucrează în domenii esenţiale.

Pierpaolo Sileri, ministrul Sănătății: "Cei care lucrează în sistemul de sănătate ar trebui să facă testul, cei care lucrează în insituțiile publice ar trebui să îl facă. În plus, aș mai verifica și populația din nordul țării."

În tot acest timp, rata mortalităţii din cauza noului virus în Israel este mică. Dar sunt aproximativ două sute de bolnavi internaţi la terapie intensivă. Cazurile cele mai grave sunt aduse de la centrul medical Souraski. Acolo, personalul medical era mai degrabă obişnuit să îngrijească răniţi din atacuri teroriste sau chiar din război.

Dr. Adi Nimrod, director ATI: "Este cu totul altceva - este o altă boală despre care mereu învățăm câte ceva."

Nicăieri în lume nu există un tratament care să meargă la sigur. Acum se scrie manualul pentru tratarea pacientului bolnav de COVID-19. Şi acum se citeşte.

Dr. Adi Nimrod: "Trebuie să-i simți, să-i vezi în fiecare zi, să-i consulți mereu. Să le vezi fețele, să monitorizezi toți parametrii."

O cameră de control externă permite monitorizarea permanenta, de la distanţă, a fiecărui pacient.

Tot la Tel Aviv au fost amenajate cabine pentru testare rapide, care permit separarea totală între personalul medical şi persoana testată.

Dar acolo, până şi protestele se pot desfăşura cu respectarea regulilor de distanţare socială - după cum se vede în aceste imagini. 2.000 de oameni, toţi purtând măşti, au stat la miting, la doi metri unii de alţii, pe locurile marcate de poliţie în Piața Rabin, din Tel Aviv. Au protestat astfel față de de măsurile pe care premierul Netanyahu le-a adoptat în perioada pandemiei.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Un român de 34 de ani, din UK, a murit după ce a fost infectat cu coroanvirus
Un român de 34 de ani, din UK, a murit după ce a fost infectat cu coroanvirus

Un român de 34 de ani, care muncea pe un șantier din Londra, a murit, sâmbătă, după ce a fost infectat cu coronavirus, scrie Obiectiv de Suceava.

O pacientă din Arad a reclamat că a fost ţinută timp de 6 ore cu o femeie moartă în salon
O pacientă din Arad a reclamat că a fost ţinută timp de 6 ore cu o femeie moartă în salon

O pacientă infectată cu Covid-19 și internată la Spitalul de Urgență din Arad, a reclamat, luni, că a fost ţinută încuiată în salon timp de şase ore, alături de un cadavru.

Nelu Tătaru, despre criza Covid-19: Mai avem vreo trei săptămâni de urcat
Nelu Tătaru, despre criza Covid-19: Mai avem vreo trei săptămâni de urcat

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni, la Galaţi, că în continuare trebuie păstrate precauţiile şi distanţarea socială, pentru că "mai avem vreo trei săptămâni de urcat" în statisticile privind pandemia de coronavirus.

Spania ar putea deveni prima țară din Europa care introduce venitul garantat pentru populație
Spania ar putea deveni prima țară din Europa care introduce venitul garantat pentru populație

Guvernul de coaliţie de stânga din Spania vrea să accelereze instituirea unui "venit universal" pentru a susţine persoanele lăsate fără resurse de pandemia de COVID-19, informează France Presse.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.