Cum au sărbătorit românii Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Pe litoral peștele a tronat ca un rege în farfurii
Suntem în postul Crăciunului, însă marți este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, zi de mare sărbătoare cu dezlegare la pește.
Drept urmare, în piețe și în bucătării nu a stat nimeni degeaba.
La Dunăre cei mai mulţi dintre meșteri au cumpărat crap proaspăt ceva mai ieftin. În Ardeal însă rege este păstrăvul luat direct de la crescătorii și azvârlit pe plită cu mujdei și mămăliguță lângă.
Pe litoral peștele cu carne dulce și crustă crocantă a tronat ca un rege în farfurii. Hamsii, stavride, barbun, zărgan sau chefal sunt doar câteva dintre speciile care se prind în această perioadă în Marea Neagră.
Cele mai comandate sunt hamsiile prăjite, care merg de minune cu o mămăligă aburindă și mujdei. O porție zdravănă costă 30 de lei, dar ca să fie siguri că prind, mulți au făcut rezervare.
Alexandru Munteanu, manager restaurant cu specific pescăresc: "Clienții au început să sune încă de la primele ore ale zilei, o parte din ei care sunt mai norocoși au făcut rezervare la terasă ceilalți care sunt la muncă sau la domiciliu aucomandat în regim delivery".
Fie că a fost gătit acasă, ori la cherhana și borșul de pește are adepţii lui. Un amestec de arome îmbietoare desăvârşit cu leuştean și cu peşte din mare, nu doar de apă dulce.
În Ardeal s-a scris, însă...cronica păstrăvului. Scos direct din bazinele cu apă rece de munte a fost în fruntea listei de comenzi.
Maria Roman, administrator păstrăvărie: "Avem peşte proaspăt, icre, file de păstrăv. S-au făcut programări şi vin la masă, când iese lumea de la serviciu".
Clientă: "Este dezlegare la peste și (...) păstrăvul este la noi mai accesibil."
Un păstrăv întreg cu garnitură, gătit direct la restaurantul crescătoriei costa măcar 50 de lei. Mulți însă pleacă cu el prospat și îl pregătesc acasă, pe plită.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romani, postul craciunului, dezlegare la pește,
Dată publicare:
21-11-2023 18:02