Cum să risipim cât mai puțină mâncare după mesele de Crăciun. Sfatul bucătarilor

×
Codul embed a fost copiat

Devine deja o tradiţie ca după mesele copioase de Crăciun încă să rămână mâncare. Mulţi români au încă frigiderele pline cu sarmale, fripturi şi alte preparate.


Şi cum gospodinele se pregătesc deja pentru o nouă serie de cumpărături pentru noaptea de Anul Nou bucătarii ne învaţă cum să refolosim ce ne-a rămas fără să facem risipă. Un simplu sos poate face mai apetisantă friptura la cuptor iar brânzeturile pot fi folosite ca bază pentru dulciuri.

Chiar dacă anul acesta, la masa de Crăciun, l-a avut invitat doar pe tatăl ei Nicoleta Tilinca a făcut cumpărături şi a gătit pentru o masă îmbelşugată, la fel ca în fiecare an.

Multe dintre preparate au rămas în frigider.


Nicoleta Tilinca: "Am gătit sarmale, salată de boeuf, friptură, ouă umplute, vinete, puţin aperitiv, dar cred că au fost cam multe. Speram să nu trebuiască să le aruncăm."

Citește și
vaccin
Cum vor marile companii americane să își convingă angajații să se vaccineze împotriva noului coronavirus
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

La fel a procedat şi Ana Lupu.

Ana Lupu: "Aici am făcut sarmale, 70 de sarmale din care astea mi-au rămas şi le-am pregătit să le dau. Aici am nişte cârnaţi, supa, nişte prăjiturele.”

Cum mâncarea rămasă după Crăciun este încă bună, Ana Lupu vrea să o doneze.

Nu toţi românii aleg să dea mâncarea rămasă după sărbători celor sărmani şi umplu cu ea tomberoanele.

Un studiu coordonat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj arată că peste 80 la sută dintre români aruncă mâncare. În medie, într-un an, de la o familie ajung la coş 130 de kilograme. Decembrie este luna cu ce mai mare cantitate care sfârşeşte la ghene.

Bucătarii ne învaţă - însă - cum să evităm risipa.
Multe dintre mâncărurile rămase pot fi refolosite.

Bogdan Fărcaș, Bucătar: "Luăm toate felurile de brânză, caşcaval, camembert, burduf, orice brânză ne-a rămas după masa de sărbători. Topim puţin unt. Adăugăm brânza şi facem o cremă de brânză. Pregătim o napolitană cu cremă de brânză cu fructe".

Carnea care ne rămâne după sărbători poate fi utilizată în mai multe feluri. Putem face din ea - de pildă - o musaca sau îi putem schimba gustul dacă îi adăugăm un sos.

Soluţii sunt şi pentru fructele rămase în frigider - care, de pildă, pot fi transformate într-un cocktail.
Iar cozonacul poate deveni un deşert care să ne aducă aminte de copilărie.

Românii cheltuie pe alimente şi băuturi non-alcoolice de două ori mai mult decât media europeană - adică 26 la sută din bugetul familiei, arată statisticile EUROSTAT. Pentru a evita risipa alimentară - specialiştii ne recomandă cumpătare la cumpărăturile pentru masa de Anul Nou.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Un medic pneumolog explică problemele respiratorii ale unui pacient vindecat de COVID-19
Un medic pneumolog explică problemele respiratorii ale unui pacient vindecat de COVID-19

Pacienții vindecați de COVID-19 nu sunt complet feriți de problemele respiratorii pe care virusul le poate crea în organism, iar analiza recuperării pacienților după ce au trecut prin infecția provocată de noul coronavirus este una importantă.

Cum vor marile companii americane să își convingă angajații să se vaccineze împotriva noului coronavirus
Cum vor marile companii americane să își convingă angajații să se vaccineze împotriva noului coronavirus

Mulți dintre patronii americani vor să respecte alegerea și „libertățile individuale” ale angajaților care refuză vaccinul, scrie Wall Street Journal.

Un bărbat de 75 de ani din Israel a făcut infarct după ce a fost vaccinat împotriva Covid-19
Un bărbat de 75 de ani din Israel a făcut infarct după ce a fost vaccinat împotriva Covid-19

Un bărbat în vârstă de 75 de ani din nordul Israelului a murit în urma unui infarct la aproximativ două ore după ce a fost vaccinat împotriva noului coronavirus, a anunțat Ministerul Sănătății, citat de Jerusalem Post.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.