Cum să risipim cât mai puțină mâncare după mesele de Crăciun. Sfatul bucătarilor

×
Codul embed a fost copiat

Devine deja o tradiţie ca după mesele copioase de Crăciun încă să rămână mâncare. Mulţi români au încă frigiderele pline cu sarmale, fripturi şi alte preparate.


Şi cum gospodinele se pregătesc deja pentru o nouă serie de cumpărături pentru noaptea de Anul Nou bucătarii ne învaţă cum să refolosim ce ne-a rămas fără să facem risipă. Un simplu sos poate face mai apetisantă friptura la cuptor iar brânzeturile pot fi folosite ca bază pentru dulciuri.

Chiar dacă anul acesta, la masa de Crăciun, l-a avut invitat doar pe tatăl ei Nicoleta Tilinca a făcut cumpărături şi a gătit pentru o masă îmbelşugată, la fel ca în fiecare an.

Multe dintre preparate au rămas în frigider.


Nicoleta Tilinca: "Am gătit sarmale, salată de boeuf, friptură, ouă umplute, vinete, puţin aperitiv, dar cred că au fost cam multe. Speram să nu trebuiască să le aruncăm."

Citește și
vaccin
Cum vor marile companii americane să își convingă angajații să se vaccineze împotriva noului coronavirus
Pe cine vor bucureștenii primar general la Capitală. Ultimul sondaj realizat la comanda lui Nicușor Dan

La fel a procedat şi Ana Lupu.

Ana Lupu: "Aici am făcut sarmale, 70 de sarmale din care astea mi-au rămas şi le-am pregătit să le dau. Aici am nişte cârnaţi, supa, nişte prăjiturele.”

Cum mâncarea rămasă după Crăciun este încă bună, Ana Lupu vrea să o doneze.

Nu toţi românii aleg să dea mâncarea rămasă după sărbători celor sărmani şi umplu cu ea tomberoanele.

Un studiu coordonat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj arată că peste 80 la sută dintre români aruncă mâncare. În medie, într-un an, de la o familie ajung la coş 130 de kilograme. Decembrie este luna cu ce mai mare cantitate care sfârşeşte la ghene.

Bucătarii ne învaţă - însă - cum să evităm risipa.
Multe dintre mâncărurile rămase pot fi refolosite.

Bogdan Fărcaș, Bucătar: "Luăm toate felurile de brânză, caşcaval, camembert, burduf, orice brânză ne-a rămas după masa de sărbători. Topim puţin unt. Adăugăm brânza şi facem o cremă de brânză. Pregătim o napolitană cu cremă de brânză cu fructe".

Carnea care ne rămâne după sărbători poate fi utilizată în mai multe feluri. Putem face din ea - de pildă - o musaca sau îi putem schimba gustul dacă îi adăugăm un sos.

Soluţii sunt şi pentru fructele rămase în frigider - care, de pildă, pot fi transformate într-un cocktail.
Iar cozonacul poate deveni un deşert care să ne aducă aminte de copilărie.

Românii cheltuie pe alimente şi băuturi non-alcoolice de două ori mai mult decât media europeană - adică 26 la sută din bugetul familiei, arată statisticile EUROSTAT. Pentru a evita risipa alimentară - specialiştii ne recomandă cumpătare la cumpărăturile pentru masa de Anul Nou.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Gigi Becali a făcut anunțul: ce fotbalist semnează cu FCSB
NEWS ALERT Gigi Becali a făcut anunțul: ce fotbalist semnează cu FCSB
Citește și...
Un medic pneumolog explică problemele respiratorii ale unui pacient vindecat de COVID-19
Un medic pneumolog explică problemele respiratorii ale unui pacient vindecat de COVID-19

Pacienții vindecați de COVID-19 nu sunt complet feriți de problemele respiratorii pe care virusul le poate crea în organism, iar analiza recuperării pacienților după ce au trecut prin infecția provocată de noul coronavirus este una importantă.

Cum vor marile companii americane să își convingă angajații să se vaccineze împotriva noului coronavirus
Cum vor marile companii americane să își convingă angajații să se vaccineze împotriva noului coronavirus

Mulți dintre patronii americani vor să respecte alegerea și „libertățile individuale” ale angajaților care refuză vaccinul, scrie Wall Street Journal.

Un bărbat de 75 de ani din Israel a făcut infarct după ce a fost vaccinat împotriva Covid-19
Un bărbat de 75 de ani din Israel a făcut infarct după ce a fost vaccinat împotriva Covid-19

Un bărbat în vârstă de 75 de ani din nordul Israelului a murit în urma unui infarct la aproximativ două ore după ce a fost vaccinat împotriva noului coronavirus, a anunțat Ministerul Sănătății, citat de Jerusalem Post.

Recomandări
Gaz radioactiv, extrem de periculos, în școlile și grădinițele din România. Boala gravă pe care o generează
Gaz radioactiv, extrem de periculos, în școlile și grădinițele din România. Boala gravă pe care o generează "ucigașul tăcut"

Într-un sfert dintre școlile și grădinițele din 16 județe din țară a fost măsurată o concentrație mare de radon, un gaz radioactiv care se acumulează în clădiri și este periculos pentru sănătate.

Cum ar putea reacționa NATO în cazul în care rachetele Rusiei vor zbura în direcția României. „Putin ar trebui avertizat”
Cum ar putea reacționa NATO în cazul în care rachetele Rusiei vor zbura în direcția României. „Putin ar trebui avertizat”

La nivelul NATO ar trebui să se ia decizia de a doborî rachetele din spaţiul aerian ucrainean, care se îndreaptă spre Polonia sau România, susţine generalul polonez Waldemar Skrzypczak.  

Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu
Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi.