Cum să risipim cât mai puțină mâncare după mesele de Crăciun. Sfatul bucătarilor
Devine deja o tradiţie ca după mesele copioase de Crăciun încă să rămână mâncare. Mulţi români au încă frigiderele pline cu sarmale, fripturi şi alte preparate.
Şi cum gospodinele se pregătesc deja pentru o nouă serie de cumpărături pentru noaptea de Anul Nou bucătarii ne învaţă cum să refolosim ce ne-a rămas fără să facem risipă. Un simplu sos poate face mai apetisantă friptura la cuptor iar brânzeturile pot fi folosite ca bază pentru dulciuri.
Chiar dacă anul acesta, la masa de Crăciun, l-a avut invitat doar pe tatăl ei Nicoleta Tilinca a făcut cumpărături şi a gătit pentru o masă îmbelşugată, la fel ca în fiecare an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Multe dintre preparate au rămas în frigider.
Nicoleta Tilinca: "Am gătit sarmale, salată de boeuf, friptură, ouă umplute, vinete, puţin aperitiv, dar cred că au fost cam multe. Speram să nu trebuiască să le aruncăm."
La fel a procedat şi Ana Lupu.
Ana Lupu: "Aici am făcut sarmale, 70 de sarmale din care astea mi-au rămas şi le-am pregătit să le dau. Aici am nişte cârnaţi, supa, nişte prăjiturele.”
Cum mâncarea rămasă după Crăciun este încă bună, Ana Lupu vrea să o doneze.
Nu toţi românii aleg să dea mâncarea rămasă după sărbători celor sărmani şi umplu cu ea tomberoanele.
Un studiu coordonat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj arată că peste 80 la sută dintre români aruncă mâncare. În medie, într-un an, de la o familie ajung la coş 130 de kilograme. Decembrie este luna cu ce mai mare cantitate care sfârşeşte la ghene.
Bucătarii ne învaţă - însă - cum să evităm risipa.
Multe dintre mâncărurile rămase pot fi refolosite.
Bogdan Fărcaș, Bucătar: "Luăm toate felurile de brânză, caşcaval, camembert, burduf, orice brânză ne-a rămas după masa de sărbători. Topim puţin unt. Adăugăm brânza şi facem o cremă de brânză. Pregătim o napolitană cu cremă de brânză cu fructe".
Carnea care ne rămâne după sărbători poate fi utilizată în mai multe feluri. Putem face din ea - de pildă - o musaca sau îi putem schimba gustul dacă îi adăugăm un sos.
Soluţii sunt şi pentru fructele rămase în frigider - care, de pildă, pot fi transformate într-un cocktail.
Iar cozonacul poate deveni un deşert care să ne aducă aminte de copilărie.
Românii cheltuie pe alimente şi băuturi non-alcoolice de două ori mai mult decât media europeană - adică 26 la sută din bugetul familiei, arată statisticile EUROSTAT. Pentru a evita risipa alimentară - specialiştii ne recomandă cumpătare la cumpărăturile pentru masa de Anul Nou.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, alimente, sfaturi, bucatari, craciun, mese,
Dată publicare:
28-12-2020 17:54