Cum să păstrăm alimentele în mod corect, pentru evita risipa în timpul sărbătorilor. Ce recomandă specialiștii
Luna sărbătorilor înseamnă cămări și frigidere pline. Cu greu vom găsi loc pentru preparatele din carne, legume, fructe și prăjituri.
Multe ajung în coșul de gunoi, pentru că nu știm să le păstrăm. Pe rețelele de socializare apar tot mai multe sfaturi despre cum să depozităm alimentele asfel încăt să evităm risipa.
Miruna Lică are peste 100.000 de urmăritori în online. Nu pleacă la cumpărături fără o listă stabilită, mai ales în această perioadă.
Miruna Lică, blogger de cooking: „În fiecare an observ familii care merg în supermarketuri și care pleacă de acolo cu câte două cărucioare pline vârf. N-am înteles niciodată de ce încă se mai întâmplă lucrul ăsta. În primul rând ar trebui să facem o listă cu preparatele pe care vrem să le pregătim pentru acea sărbătoare și din punctul meu de vedere ar trebui să fie lista pentru Crăciun și lista pentru revelion, niciodată combinate. Și să folosim și resturile.”
Specialiștii din industria alimentară ne recomanda să evitam să păstram ouăle și laptele, pe ușa frigiderului, acolo unde temperatura este cea mai ridicată, ci deasupra lăzii pentru fructe și legume.
De asemenea, nu spălați ciupercile înainte să le așezați în frigider și păstrați separat de restul legumelor conopida și broccoli.
Castraveții, vinetele și ardeii stau bine la temperatura camerei.
Delia Dinu, director de operațiuni supermarket online: „Este foarte greșit bananele să le depozităm în frigider. Bananelor nu le place frigiderul, de fapt. Temperatura cea mai ok pentru banane este 15 grade. Și dacă ai luat prea multe banane ce ar fi să le tai și să le pui în congelator, să le folosești mai târziu la un smoothie. Dacă avem usturoi verde cu siguranță trebuie să-l punem la 0-4 grade, dacă avem usturoi uscat este temperatura undeva la 12 grade, o temperatură de cămară, cum aveau bunicii noștri. Ceapa uscată, usturoi, cartofii, morcovii iubesc această temperatură, nu frigiderul.”
Potrivit Comisiei Europene, în România se aruncă cinci milioane de tone de mâncare în fiecare an.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, alimente, sarbatori, risipă, myimpact,
Dată publicare:
08-12-2023 17:37