Cum să îți protejezi animalul de companie în zilele caniculare. Sfatul medicilor veterinari
În zilele călduroase și animalele sunt în pericol. Multe ajung în cabinetele veterinare cu insolație sau arsuri ale membrelor.
Medicii spun că în caz de șoc termic animalele au temperatura crescută, respiră greu, iar în situații mai grave pot ajunge la convulsii și chiar la deces.
Pentru a le proteja de căldură și arsuri, există saltele și haine de răcire, dar și botoșei speciali și spray-uri de protecție solară.
Așa arăta Laska acum câteva zile, înainte ca stăpânul ei să sune de urgență la medicul veterinar: intrase în șoc termic.
Benkő Zoltán stăpânul căţeluşei: "Se vedea că respiră foarte greu. Tremura în tot corpul și se ținea pe picioare foarte greu. Ne-au zis medicii veterinari că temperatura ei corporală s-a ridicat prea tare".
Unele animăluţe ajung la veterinar și cu arsuri ale lăbuțelor, cum este Max, un beagle de 7 ani din Cluj-Napoca.
Răzvan, stăpânul lui Max: "La lăbuța dreaptă, calcă foarte greu pe ea, sigur de la asfalt."
Iar acesta este primul sfat. Nu scoateți din casă, pe caniculă, animalele. Mai ales câinii de talie mică, al căror corp este aproape de nivelul solului, acolo unde temperatura resimțită, pe asfaltul încins, este mult mai mare. Simptomele incipiente ale unui șoc termic sunt temperatura corporală de peste 40 de grade, respirație greoaie, gâfâitul și mucoasele care se usucă.
Peter Mădăras, medic veterinar: "Chiar poate să ajungă să aibă convulsii și moarte".
Dacă observăm simptomele, medicii ne recomandă să ajungem rapid la urgențe cu patrupedele, unde li se pot administra perfuzii și medicamente.
Între timp, acasă putem pune comprese cu apă rece pe lăbuțele, gâtul și ceafa animalelor, ca să le scădem temperatura corpului. Dar în nici un caz să nu le lăsăm în cadă cu apă rece, deoarece diferența de temperatură este prea mare și le-ar putea fi fatală.
În magazinele pentru animale, există și produse speciale. Cele mai căutate sunt saltele de răcire.
Lavinia Sînteonean, reprezentantul unui magazin cu produse pentru animale: "E deja umplută cu un gel în interior, iar în momentul în care animalul se așează pe suprafața ei ea răcește corpul animalului."
Ca să ajutăm animalele străzii să facă față căldurii, am putea pune pentru ele astfel de vase cu apă pe trotuare, de preferat în locuri umbrite.
Medicii atrag din nou atenția să nu lăsăm animalele în mașini nici pentru câteva minute pentru că le condamnăm la moarte. La o temperatură exterioară de 30 de grade, într-un autoturism aflat în soare, înăuntru pot fi și 60 de grade, chiar dacă lăsăm un geam parțial deschis.