Cum să economisim carburant atunci când conducem. Ce sfaturi ne dau mecanicii auto și piloții profesioniști
Cum prețul combustibilului a ajuns la aproape 8 lei litrul, cel mai mare din ultimii 20 de ani, mecanicii auto și piloții profesioniști ne dau câteva sfaturi despre cum să economisim carburant atunci când conducem.
Sunt reguli simple cu care putem salva până la un sfert din combustibil
Anvelopele învechite, senzorii defecți sau uleiul uzat sunt doar câțiva factori care pot crește consumul unui autoturism, spun mecanicii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ștefan Ion, mecanic: „Filtrul de aer reduce consumul dacă e curat, dacă e murdar e normal să se inegrească uleiul să consume mai mult, să nu mai tragă aer cum trebuie."
Presiunea anvelopelor este și ea decisivă
Specialiștii estimează că anvelopele umflate cu o presiune mai mică față de cea stabilită de fabricant au un impact asupra consumului de combustibil de până la 10%.
Multe motoare moderne sunt echipate cu moduri de conducere reglabile. Folosirea modului ECO înseamnă o accelerația mai lentă și poate contribui la reducerea consumului de combustibil.
Potrivit organizației independente Energy Saving Trust, un grilaj pus pe mașină adaugă 16% rezistență atunci când conduceți cu 120 km/oră. La aceeași viteză, un portbagaj montat pe mașină adaugă 39%, ceea ce face ca vehiculul sa consume mult mai mult. Condusul cu geamul complet deschis are un efect similar.
Alin Stănescu, dealer: „Recomandăm ca acele lucruri grele din mașină care nu ne fac trebuință să le lăsăm acasa. Vom reduce greutatea și implicit consumul mașinii."
La toate acestea se adaugă și anticiparea traficului sau frânarea din timp, nu brusc care pot reduce consumul. Iar dacă așteptați pe cineva în mașină mai mult de trei minute, opreți motorul.
Ionuț Moisii, pilot de anduranță: „Putem să economisim până la zece la sută din consum doar prin simplul fapt că anticipăm să frânăm pentru că orice accelerație este un consum de energie, adică de combustibil, în cazul nostru."
Potrivit Registrului Auto Român, în 2019, aproape jumătate dintre mașinile verificate în trafic aveau deficiențe tehnice majore.
Mai multe informații în jurnalul de la ora 19:00