Cum să depășești bariera lingvistică în călătorii. Metode prin care te poți descurca în străinătate, deși nu cunoști limba

turiste
freepik

Nimic nu este mai palpitant decât să aterizezi într-o altă țară: totul este diferit și incitant, și abia aștepți să explorezi.  

Totuși, uneori, șocul cultural poate apărea și îți dai seama cât de diferită este destinația ta față de casă. Asta face parte din farmecul călătoriei, dar poate duce uneori la situații mai provocatoare.

Bariera lingvistică este una dintre aceste provocări, iar unii oameni evită alte țări din cauza acestor temeri.

Totuși, nu ar trebui să faci asta, pentru că este o parte esențială a experienței de călătorie și un mod excelent de a intra complet în cultura locului pe care îl vizitezi. Iată um să depășești bariera lingvistică în călătorii și cum să te descurci în orice colț al lumii.

Pentru a te simți mai confortabil în călătoria ta în străinătate, poți alege să mergi în vacanță în una din destinațiile aflate aproape de România, în Grecia sau Bulgaria de exemplu, unde sunt mulți turiști români, iar hotelierii și angajații de la restaurante înțeleg limba română.

Citește și
Susanne Kalb Orels
O româncă a intrat de două ori în Cartea Recordurilor pentru cel mai lung păr din lume. Ce lungime avea podoaba sa capilară
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cum să depășești bariera lingvistică în călătorii

Exersează

Beneficiile călătoriilor sunt nesfârșite; înveți, ieși din zona de confort și trăiești experiențe unice. Vizitarea unei destinații unde limba îți este complet necunoscută amplifică aceste beneficii și îți va schimba perspectiva asupra lumii. Învățarea unei alte limbi are, de asemenea, multe avantaje; nu numai că vei putea comunica mai ușor în străinătate și cu oameni din diferite medii, dar îți vei îmbunătăți și memoria, și va arăta excelent în CV-ul tău.

Învăță cel puțin bazele

Nu te lăsa intimidat de învățarea unei noi limbi, mai ales dacă pleci foarte curând. Învățarea câtorva cuvinte de bază va fi suficientă pentru a te scoate din încurcătură. Începe cu „vorbiți engleză?”, deoarece, fiind o limbă universală, în multe cazuri vei găsi pe cineva care vorbește. Alte fraze comune pe care ar trebui să încerci să le stăpânești sunt:

· Bună ziua

· Da

· Am nevoie de ajutor

· Nu

· Hotel

· Taxi

· Vă rog

· Mulțumesc

· Bună dimineața

· Noapte bună

· Îmi pare rău

Începerea unei conversații cu un localnic în limba lui, chiar și doar pentru a spune bună ziua și a întreba dacă vorbește engleză, arată respect și va conversația va începe într-o notă bună.

Folosește o aplicație pentru a învăța înainte de a pleca

· Duolingo: Duolingo este o alegere populară - versiunea gratuită este grozavă și foarte distractivă.

· Babbel: Te învață bazele, dar are și teste de conversație, podcasturi și opțiunea de a rezerva lecții cu un tutor (acestea sunt destul de scumpe, totuși). Proba gratuită este limitată, dar abonamentele încep de la 15$/lună.

· Busuu: Îți permite să stabilești obiective în funcție de cât de fluent vrei să fii până la un anumit timp și îți spune cât de des trebuie să faci lecții. Busuu are, de asemenea, videoclipuri cu vorbitori nativi, astfel încât poți auzi limba folosită în context. Există un plan de bază gratuit, sau abonamentele încep de la 14$/lună.

Există multe opțiuni de aplicații disponibile, inclusiv învățarea vizuală, învățarea muzicală și chiar realitatea virtuală. Poți găsi cu ușurință una care se potrivește stilului tău de învățare și bugetului tău.

Urmărește media

Un alt mod distractiv de a învăța o altă limbă este să vizionezi filme, emisiuni TV, videoclipuri de pe YouTube și alte medii vizuale în limba respectivă. Asta te va ajuta să recunoști cuvintele și cum sunt folosite în context și te va ajuta cu pronunția corectă. S-ar putea să prinzi câteva cuvinte fără să faci prea mult efort.

Folosește Google Translate

Google Translate este util pentru traducerea lucrurilor simple, cum ar fi cuvintele de pe un meniu sau semnele, dar adesea face greșeli. Așadar, nu te baza pe el, mai ales pentru propoziții lungi sau o conversație. Folosește-l pentru lucruri simple, dar amintește-ți că lucrurile se pot pierde în traducere. Există, de asemenea, o serie de aplicații de traducere pe care le poți descărca și avea pe telefonul tău, care vor fi utile.

Petrece timp cu localnicii

Poți învăța cât vrei înainte să pleci, dar cel mai bun mod este să ieși din zonele turistice și să te înconjori de vorbitori nativi. Ascultă conversațiile – probabil că nu vei înțelege cea mai mare parte a acestora, dar vei recunoaște unele cuvinte și vei auzi cum le pronunță localnicii.

Intră în magazine, exersează-ți comanda în limba locală și găsește cât mai multe modalități de a fi în preajma localnicilor. Nu numai că vei învăța limba și despre cultura locului, dar vei avea experiențe unice în timpul călătoriilor tale, conform flightcentre.com.

Angajează un traducător local

În orașele mari, vei găsi adesea un ghid turistic bilingv sau un traducător pe care îl poți angaja pentru o zi sau o săptămână. Acest lucru te va ajuta cu traducerile importante și cu comunicarea cu alți localnici, astfel încât să poți explora fără să-ți faci griji cu privire la bariera lingvistică. Aceștia vor putea, de asemenea, să te învețe câteva fraze de bază și să îți răspundă la întrebări despre cultură.

Cumpără un ghid de expresii/dicționar de limbă

În cazul în care bateria telefonului tău moare sau nu ai internet, un ghid de expresii de buzunar și un dicționar sunt o resursă excelentă pentru a avea la îndemână. Dacă ai nevoie să găsești direcții sau să ceri ajutor, găsirea rapidă a cuvintelor în limba locală te va scoate din orice încurcătură. Mai ales când călătorești singur, acest lucru poate fi un ajutor de neprețuit.

Fii pregătit în avans

Înainte de a pleca în vacanță, învață câteva fraze importante. De exemplu, poate fi necesar să spui: „Sunt alergic la …”, „Aș dori să comand …” sau „Unde este hotelul …?”. Dacă știi dinainte că vei avea nevoie de o anumită frază sau cuvânt, asigură-te că îl ai notat. Asigură-te că știi cum să spui dacă ai o problemă medicală (alergie, ai nevoie de un anume medicament, etc).

Observă și imită

Fii atent la obiceiurile locale și încearcă să le oglindești. Fie că este vorba de un gest de salut sau de modul corect de a chema un taxi, arăți astfel respect față de cultura lor.

Gesticulează, dar cu respect

Uneori, cuvintele ne trădează. În astfel de situații, gesturile pot fi de ajutor. Totuși, este esențial să știi ce este considerat respectuos și ce nu, deoarece gesturile pot avea semnificații foarte diferite între culturi.

Comunicarea non-verbală este cheia

Uneori, când cuvintele nu sunt suficiente, gesturile completează golurile. Comunicarea non-verbală poate fi surprinzător de eficientă. Simple înclinări din cap, zâmbete și gesturi ale mâinilor pot transmite mult mai mult decât ai putea crede. Bineînțeles, este important să fii atent la diferențele culturale în gesturi, deoarece ceva inofensiv într-o cultură poate fi jignitor în alta.

Acceptă provocarea

În final, acceptarea provocării barierelor lingvistice poate transforma experiențele potențial frustrante în unele pline de satisfacții. Poate vei reuși să depășești barierele lingvistice, poate că nu, dar dacă accepți provocarea de a te înțelege cu oameni cu care nu vorbești aceeași limbă, lucrurile pot deveni de-a dreptul distractive și frumoase.

Conectarea cu localnicii, bucuria aventurilor spontane și chiar formarea unor prietenii de durată te vor surprinde, indiferent de locul în care te afli. Trebuie doar să fii răbdător, respectuos și deschis la aventură. Pe măsură ce continui să explorezi lumea, aceste lecții de comunicare și experiențele unice vor rămâne unele dintre cele mai valoroase suveniruri pe care le vei aduna.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Mesaj special trimis de americani de Ziua Limbii Române. Cum vorbesc româna angajații Ambasadei SUA | VIDEO
Mesaj special trimis de americani de Ziua Limbii Române. Cum vorbesc româna angajații Ambasadei SUA | VIDEO

Americanii au transmis sâmbătă un mesaj de Ziua Limbii Române, printr-o postare în care angajații Ambasadei SUA la București vorbesc în limba română.

 

O româncă a intrat de două ori în Cartea Recordurilor pentru cel mai lung păr din lume. Ce lungime avea podoaba sa capilară
O româncă a intrat de două ori în Cartea Recordurilor pentru cel mai lung păr din lume. Ce lungime avea podoaba sa capilară

O româncă din Mureș, stabilită din 1990 în Germania, a intrat de două ori în Cartea Recordurilor pentru cel mai lung, dar și cel mai sănătos păr din lume. Acum, a lansat și în limba română o carte scrisă despre îngrijirea părului.

Motivul pentru care amfibiile ucrainenilor au recucerit o limbă de pământ din Marea Neagră, aparent fără nicio însemnătate
Motivul pentru care amfibiile ucrainenilor au recucerit o limbă de pământ din Marea Neagră, aparent fără nicio însemnătate

Militarii ucraineni au efectuat un raid pe o limbă de pământ ocupată de Rusia în nord-vestul Mării Negre. Kinburn Kosa are valoare strategică, pentru că de acolo rușii blocau un coridor de transport naval.

Unde te poți angaja dacă cunoști o limbă străină
Unde te poți angaja dacă cunoști o limbă străină

În România, cunoașterea unei limbi străine este o competență apreciată, iar statisticile naționale reflectă această tendință.

Mărturisirea sinceră făcută de o tânără care a ieșit zâmbind de la prima probă a BAC-ului de toamnă. „Nu a fost să fie”
Mărturisirea sinceră făcută de o tânără care a ieșit zâmbind de la prima probă a BAC-ului de toamnă. „Nu a fost să fie”

Sesiunea de toamnă a bacalaureatului a debutat astăzi cu proba de competențe la limba română. Elevii se vor prezenta doar la probele la care nu au obținut nota de trecere.  

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.