Deși Guvernul a decis că 3 ianuarie este zi lucrătoare, instituțiile au avut ușile închise
Dornici să-și plătească taxele pentru a beneficia de reduceri, dar și ca să scape de o grijă, unii români au mers vineri la ghișee.
Doar că surpriză: deşi, guvernul a decis că ziua de 3 ianuarie este lucrătoare, în multe locuri angajații şi-au luat concediu şi se vor întoarce la serviciu abia după Sfântul Ion.
La Direcția Generală de Taxe și Impozite din Sectorul 2 al Capitalei au fost închise uşile toată ziua. Confuzi, oamenii care au vrut să-și plătească dările către stat au mai verificat o dată programul instituției.
Deși oficial Guvernul a decis ca ziua de 3 ianuarie să fie zi lucrătoare pentru bugetari, publicul a fost informat că instituția îşi va începe activitatea abia pe 8 ianuarie.
Cum luminile erau totuşi aprinse, am încercat să aflăm de ce nu se lucrează.
- Bună ziua, este deschis?
- Uitați-vă pe ușă. Nu.
- Astăzi nu era zi lucrătoare?
- Stați o secundă.
Explicația oficială a fost că au venit puțini angajaţi la serviciu, însă nu au avut program cu publicul, ci doar au procesat plățile făcute online.
La fel s-a întâmplat și în Sectorul 1. O femeie care a venit să își plătească impozitele a aflat de la paznicul instituției că trebuie să trebuie să se întoarcă săptămâna următoare, după 8 ianuarie.
La Primăria Capitalei, cei care au vrut să-și plătească amenzile, impozitele sau alte taxe, au putut să facă asta fără să stea la cozi prea mari. Nici aici nu a lucrat însă toată lumea.
Orlando Surugiu Pânzaru, șeful Serviciului Relații cu Cetățenii București: „Într-adevăr ar fi fost o vacanță mai mare…”
Reporter: „Ați avut multe cereri de concediu pentru ziua de astăzi?”
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Da, da, și le-am semnat pe toate. Acolo unde lucrurile se pot face și cu 5 zile mai devreme, sau 5 zile mai târziu, oamenii și-au luat concediu.”
Aceeaşi situaţie şi în ţară. La Serviciul de Taxe și Impozite din Timișoara, 27 de funcționari vor ajunge abia luni la lucru.
Carmina Nițescu, Director Executiv Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara: „Din totalul personalului de 137 de persoane, în jur de 20% au formulat cereri pentru efectuarea concediului de odihnă în data de 3.”
Tot în Timișoara, cererile pentru reînnoirea abonamentelor de parcare din oraș au fost procesate mai greu.
Femeie: „De vreo juma de oră.”
Reporter: „Și mai rezistați, că e și frig afară?”
Femeie: „Păi ce să fac, dacă e musai.” Reporter: „Ați încercat și online?”
Femeie: „Nu, că nu am aceste abilități, că am o vârstă mai înaintată.”
În anul 2025, angajații vor beneficia de 17 zile libere oferite de stat, dintre care patru vor fi în weekend, iar 13 vor fi în timpul săptămânii. În luna ianuarie au fost introduse alte două zile libere legale. 6 ianuarie, când se sărbătorește Bobotează, și pe 7 ianuarie, ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Botezătorul.
Zile libere pe care le vor avea românii în 2025
· 1-2 ianuarie — Anul Nou
· 6 ianuarie — Bobotează
· 7 ianuarie — Sfântul Ion
· 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
· 18 aprilie — Vinerea Mare
· 20- 21 aprilie — Paștele
· 1 mai — Ziua Muncii
· 1 iunie — Ziua Copilului
· 8- 9 iunie — Rusalii
· 15 august — Adormirea Maicii Domnului
· 30 noiembrie — Sfântul Andrei
· 1 decembrie — Ziua Națională a României
· 25- 26 decembrie — Crăciunul