Cum funcționează noul sistem de amenzi pentru parcări din București. Suprataxă de 200 de lei pentru cei care nu plătesc

×
Codul embed a fost copiat

Cu noile reguli pentru parcare, Bucureștiul încearcă să intre în rândul capitalelor europene civilizate, cu trotuare mai libere și trafic decent măcar în zona centrală.

Acolo, cele 15 mii de locuri de parcare publice sunt astăzi doar cu plată, de la 2,5 până la 10 lei oră. Responsabilii au fost în teren de la prima oră și i-au amendat cu câte 200 de lei pe șoferii care nu au vrut să achite taxa de parcare.

Şoferul unei maşini a ocupat două locuri de parcare şi a plecat fără să plătească taxa de 5 lei/ oră, aşa că a fost suprataxat cu 200 de lei.

Cum funcționează noul sistem de amenzi pentru parcări, al Primăriei Capitalei

Angajații serviciului de Parcări al Primăriei au fost dotați cu telefoane mobile, cu ajutorul cărora pot afla pe loc dacă șoferii mașinilor parcate au plătit sau nu pentru locul ocupat. Pentru asta, folosesc o aplicație și o imprimantă mobilă, care scoate amenda pe loc.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Edi Brandabura, corespondent Știrile PRO TV: Numerele cu bifă ce înseamnă? Că au plătit?

Angajat Primărie: Cine a plătit, și că sunt active. Dăm OK, apare inactivă, continuăm. Este o suprataxare, nu este o amendă. Facem și o poză.

Edi Brandabura, corespondent Știrile PRO TV: Și mai departe, dacă omul nu e la mașină, cum află că a primit o suprataxă?

Angajat Primărie: Când o să revină la mașină, o să găsească în geam exact ce o să-i lăsăm noi acum (un tichet de amendă - n.r.).

Edi Brandabura, corespondent Știrile PRO TV: Descrieți-ne puțin procesul pe care-l aveți de făcut, din momentul în care deschideți telefonul. Ce anume se întâmplă acolo?

Angajat Primărie: Deschidem aplicația, selectăm traseul, mergem la rubrica

Suprataxă de 200 de lei pentru șoferii care nu plătesc parcarea

Agenţii au început să patruleze prin toate parcările publice. Au verificat maşinile şi aproape că nu a fost stradă pe care să nu apară nereguli. De exemplu, într-o parcare de 19 locuri, 3 şoferi nu aveau taxa plătită, aşa că vor găsi în geam o înştiinţare de suprataxă de 200 e lei, pe care, dacă refuza să o plătească, o vor achita la plata impozitului. Sunt şi şoferi de bună credinţă.

De acum, în Bucureşti, se aplică noul regulament de taxare pentru parcări.

Capitala a fost împărţită în 3 zone - cu tarife diferite de parcare, de la 2,5 lei pe oră, până la 10 lei oră în centru, taxa ce poate fi plătită prin SMS, la agenţii de parcare, sau prin aplicaţii mobile precum „amparcat.ro” sau ”Parking Bucureşti”.

Şi pentru că Bucureştiul are mare nevoie de locuri de parcare, în ultimele săptămâni au fost amenajate şi mai multe spaţii. De exemplu, parcările din jurul Primăriei Generale care erau rezervate pentru angajaţi, au fost transformate în parcări publice.

În cazul în care nu ştiţi în ce zonă aţi parcat şi nu există nici un agent de parcare în preajmă, căutaţi panoul care ar trebui să existe în toate parcările publice şi care va arăta în ce zonă aţi parcat, care este tariful/oră şi care sunt modalităţile de plată.

Stelian Bujduveanu, Viceprimarul General al Municipiului București: "Zilnic, în Municipiul Bucureşti, marcam şi trasam noi locuri de parcare, acolo unde ne permite legislaţia. Trebuie să eliberăm trotuarele. Cetăţenii sunt sancţionaţi şi li se aduce la cunoştinţă că nu este normal, pentru că în ritmul ăsta, vom sufoca oraşul în zona centrală, scopul este să redăm bucureştenilor Bucureştiul.”

Şoferii care au treabă frecvent într-o anumită zonă, pot cumpăra inclusiv abonamente. Preţurile diferă în funcţie de zonă şi pot fi achiziţionate şi de la agenţii de parcare. Există abonamente inclusiv pentru rezidenţii care nu au loc de parcare rezervat în cartier, valabile doar pentru cei care pot demonstra că locuiesc în zonă. Până acum, primăria a înregistrat peste 1.500 de cereri pentru astfel de abonamente.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Schimbări majore privind hărțuirea la locul de muncă. Președintele Iohannis a promulgat legea
Schimbări majore privind hărțuirea la locul de muncă. Președintele Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru ratificarea Convenţiei 190/2019 privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii în lumea muncii.

 

Ce presupun noile proceduri „Air Schengen” pentru călători. Se aplică din noaptea de sâmbătă spre duminică
Ce presupun noile proceduri „Air Schengen” pentru călători. Se aplică din noaptea de sâmbătă spre duminică

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România intră oficial în spațiul Schengen, aerian și maritim. Iar autoritățile au repetat joi, pe aeroportul din Otopeni, măsurile impuse în urma aderării la așa numitul "Air Schengen".

Anunțul guvernului pentru românii care și-au pus panouri solare. Veste bună pentru prosumatori
Anunțul guvernului pentru românii care și-au pus panouri solare. Veste bună pentru prosumatori

Guvernul a adoptat joi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori .

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.