Profit in dauna bolnavilor de cancer. Farmacii acuzate ca revand in strainatate citostaticele

Dată publicare: 01-04-2013 18:26
Dată actualizare: 04-04-2013 06:51


Criza de citostatice ascunde specula cu medicamente. Acuzatiile extrem de dure sunt formulate chiar de catre Ministrul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu sustine ca bolnavii de cancer nu beneficiaza de tratament pentru ca unele farmacii cumpara solutiile de la ''Unifarm'' si le revand apoi cu preturi mai mari in strainatate.

O astfel de practica aduce in atentie o firma din Ploiesti. Potrivit autoritatilor, daca nu existau aceste practici, suferinzii ar fi avut pilule pana in luna august.

Ancheta Ministerului Sanatatii a aratat ca in perioada octombrie 2012 - ianuarie 2013, trei citostatice esentiale in terapia bolnavilor cu leucemie, melanom si cancer ovarian au fost revandute in afara.

Desi comenzile onorate de Unifarm catre spitale erau oricum mici, acesti intermediarii au decis sa le vanda in farmaciile cu circuit deschis.

De exemplu, peste 5.500 de cutii din cele trei citostatice au fost cumparate de o firma din Ploiesti.

"Farmacia Melissa Farm Ploiesti, a comandat la Unifarm aceste produse si a livrat prin depozitul sau in tari europene aceste medicamente", a declarat Nicolaescu.

Exportul paralel nu este ilegal, dar e imoral, spune ministrul Sanatatii din moment ce bolnavii nostri n-au medicamente suficiente ca sa-si faca la timp si ca la carte tratamentele.

Ca sa evite astfel de practici, ministrul Sanatatii a anuntat ca va suspenda pana la sfarsitul anului exporturile pentru toate substantele oncologice. In ultimii trei ani, medicamente in valoare de 1 miliard si jumatate de euro au ajuns in Occident.

O solicitare este acum inregistrata la Minister si vine de la un producator care, dupa ce si-a retras cu ani in urma medicamentele oncologice de pe piata, acum vrea sa le reintroduca la preturi chiar si de 70 de ori mai mari.

Tags: citostatice,


VIDEO PROTVPLUS.RO