Drama bolnavilor de cancer din Romania.Cei fara bani sunt practic condamnati la moarte de catre stat

09-02-2013 20:12

In Romania, bolnavii de cancer sunt la mana destinului. Nu-si gasesc medicamentele care le prelungesc viata, iar speculantii profita de drama lor si le vand citostatice la supra-pret, aduse din Serbia, Ungaria sau Republica Moldova.

Suferinzii care nu au bani sunt practic condamnati la moarte, pentru ca statul nu le asigura tratamentul necesar.

"Daca nu faci tratamentul si nu cumperi esti condamnat la moarte", spune Elena Neacsu, bolnava de cancer in stadul IV.

Banii inseamna viata pentru bolnavii de cancer nevoiti sa-si procure, prin orice mijloace, medicamentele vitale. Iar bisnitarii profita de disperarea suferinzilor si le vand la suprapret citostaticele.

In Republica Moldova, citostaticul iese din fabrica la un pret de 16 lei moldovenesti, adica 4 lei de-ai nostri. Iar din farmaciile de acolo il cumperi cu aproximativ 7 lei. Adica de 20 de ori mai ieftin fata de pretul cerut de asa-zisa binevoitoare.

Si, din pacate, nu este singurul exemplu. Un alt individ anunta printr-un mesaj pe internet ca are de vanzare, in stocuri nelimitate, un alt citostatic: 150 de lei cere pe un flacon de Metotrexat, in conditiile in care medicamentul costa de trei ori mai putin.

Aproape jumatate din medicamentele oncologice care lipsesc acum de pe piata sunt cele pentru copii.

In total, 100 de mii de romani sufera de o forma de cancer. Cu 13 mii mai multi decat acum 4 ani si cu mai putine sanse de supravietuire, daca oficialii nu vor gasi o rezolvare pentru criza citostaticelor.


VIDEO PROTVPLUS.RO