Criza de citostatice a cuprins toata tara. 5.000 de copii romani lupta cu diverse forme de cancer
Criza medicamentelor de cancer s-a intins si in sectiile de oncologie in care sunt tratati copiii.
In spitalele din Targu Mures si din Bucuresti lipsesc din depozite multe categorii de citostatice si asta cu toate promisiunile celor responsabili - din Guvern, din conducerea spitalelor si din industria farmaceutica.
Satui sa vada cum cei mai fragili pacienti se sting sub ochii lor, zeci de medici oncologi au migrat masiv spre mediul privat.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Iar asistentele au plecat spre alte sectii, unde salariile sunt duble, si impactul emotional mai mic.
La Catalin leucemia a fost un joc al sortii. Revoltator e ca tot de hazard tine, se pare, si obtinerea unui medicament care ii alina durerea.
"N-am avut de unde sa luam si nu l-am mai facut. Normal ca este grav, daca nu iei un citostatic la timp ce sanse ai? Cateodata zice, mami, de ce nu ma vindec? Sau de ce mi-a aparut iar boala asta?", povesteste mama lui Catalin.
5000 de copii romani sunt tratati pentru diverse forme de cancer. Criza de citostatice a cuprins toata tara.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii dau vina pe companiile de medicamente, care conditioneaza importurile de un profit mare, si sustin ca e doar o chestiune de timp, pana ce depozitele vor fi aprovizionate.
Insa pentru neajunsurile de personal nu mai exista scuza.
In Franta, de pilda, normele spun ca un asistent medical are grija de 3, cel mult 4 copii cu cancer.
La Spitalul Marie Curie, intr-una dintre cele mai mari sectii de oncologie pediatrica din tara, o asistenta trateaza 25, 30 de copii.
De ce nu vin mai multe sa lucreze aici? Un motiv este ca, desi lucreaza cu substante periculoase, primesc un spor de toxicitate de numai 15%.
Mamele au ajuns sa spele rufe, sa gateasca si sa spele pe jos in saloane. S-au obisnuit si sa stea la coada pentru consult.
Aici, doi oncologi ingrijesc aproape 200 de copii. Abia din acest an Ministerul a acceptat sa dea rezidentilor si varianta acestei specializari.
De un singur lucru nu tin cont oficialii nici in ceasul al doisprezecelea: ca acesti copii nu au timp sa astepte.