Cum au pierdut autoritățile din Constanța fondurile europene alocate pentru extinderea Delfinariului
Cinci milioane de euro din fonduri europene, alocate pentru extinderea Delfinariului, au pierdut autoritățile din Constanța care nu au fost capabile să urmărească activitatea unor constructori.
Banii, obținuti printr-un proiect al Ministerului Turismului, erau destinați printre altele pentru construcția unui bazin modern, de trei ori mai mare decât cel actual. În doi ani cât au avut la dispoziție autoritățile și constructorii, la Delfinariu a fost săpată o singură groapă, plină acum cu apă de ploaie.
Cinci milioane de euro din fonduri europene au fost investite în Delfinariul din Constanța. Construcția trebuia extinsă și modernizată. În doi ani, cât avea termen să termine lucrarea, constructorul nu a mișcat un deget.
Modernizarea Delfinariului din Constanța a început în vara lui 2020. O firmă cu administratori italieni și sediul în București a fost desemnată - în urma unei licitații - să facă lucrarea, dar aceasta a încheiat un subcontract cu alt constructor. Pe șantier, spune directorul instituției, rar a văzut muncitori.
Iulian Călin, director Delfinariu Constanța: „Am văzut o singură echipă care a venit cu o dubă, un tânăr care sonda terenul, atât”.
Angajații Consiliului Județean din Constanța erau printre cei responsabili să urmărească dacă firma care trebuia să modernizeze delfinariul își face treaba. Mihai Lupu conduce instituția. Spune că subalternii lui ar fi semnalat de mai multe ori că pe șantier nu se lucrează și au trimis scrisori constuctorului.
Mihai Lupu, președinte Consiliul Județean Constanța: „Au fost de foarte multe ori notificați, foarte multă corespondență. Tu vii și câștigi dintr-un birou și aduci alți subcontractori care deja erau în insolvență”.
Într-un punct de vedere trimis Știrilor PROTV, antreprenorul general susține că și-a îndeplinit obligațiile din contract, dar că „partenerul contractual a dat dovadă de rigiditate și, contrar principiului interesului public, a respins orice propunere legală și contractuală pentru salvardarea proiectului".
Acum - pentru că finanțarea europeană a fost pierdută - bazinul nou al delfinariului urmează să fie realizat din bani de la bugetul local. 10 milioane de lei au fost alocați de Consiliul Județean pentru ca delfinii să aibă mai mult spațiu.
Instituția a pregătit și 20 de milioane de lei pentru refacerea Teatrului de Vară din Mamaia - lăsat în paragină. Lucrările vor începe în primăvară și ar trebui să fie gata la vară. Depinde însă dacă, de această dată, constructori vor respecta contractul.