Cum au „furat” dezvoltatorii imobiliari locurile de parcare. Fraudă de 2 milioane de euro în București
O fraudă de aproape 2 milioane de euro, bani pe care i-a pierdut Primăria Sectorului 1, este anchetată de procurori. Mai mulți dezvoltatori imobiliari sunt acuzați că au construit doar jumătate din locurile promise primăriei.
Aceștia au pus la punct un plan ingenios pentru a păcăli beneficiarul: închiriau și montau sisteme automate de parcare supraetajată, care dispăreau imediat după verificări.
Dezvoltatorii imobiliari aveau de construit 1.000 de locuri de parcare supraetajate, în clădiri rezidențiale. În realitate, sistemele automate de parcare dispăreau imediat după verificări, spun oficialii. Iar în loc de cele 1.000 de locuri, au rămas doar jumătate.
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1: „Poliția locală se ducea să facă recepția parcărilor, și ce vede? Vede un sistem Klaus care a fost montat, în general nici măcar nu a fost fixat, are aparența unui sistem Klaus nefuncțional, care nu poate fi acționat pentru că nu are înălțimea prevăzută și imediat cum a plecat poliția locală sistemul este demontat ca să fie folosit de un alt dezvoltator imobiliar pentru recepția parcărilor sunt niște Klausuri care sunt închiriate doar pentru recepție.”
Potrivit legii, dezvoltatorii trebuie să amenajeze un loc de parcare pentru fiecare apartament care are mai puțin de 100 de metri, sau două locuri, dacă apartamentul este mai mare. Astfel de parcări automate sunt construite în majoritatea clădirilor imobiliare noi din Sectorul 1, spune primarul Clotilde Armand. Dezvoltatorul are dreptul să construiască doar 80% din locurile de parcare promise, dacă plătește câte 10.000 de lei pentru fiecare loc neconstruit. Dezvoltatorii au făcut însă doar 50% din locurile promise.
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1: „Legea prevedea că un dezvoltator poate să nu construiască absolut toate parcările recunoști că nu poţi să le faci și plătești o sumă de 10.000 euro pentru fiecare loc de parcare lipsă au spus că fac 1.000, nu au făcut decât 500. Da, am sesizat organele de anchetă pentru că este un fenomen care a fost extrem de răspândit, adică un număr foarte mare de dezvoltatori imobiliari au folosit acest sistem care era de fapt o fraudă la nivel instituțional”
Polițiștii au făcut zeci de percheziții la firme din București, Dâmbovița și Prahova, iar 23 de suspecţi sunt urmăriți penal pentru înşelăciune.