Cum arată „Matilda”, roșia cu gust de zmeură, care rezistă la secetă. Avantajele majore pe care le are față de alte soiuri
Temperaturile tot mai ridicate și lipsa precipitațiilor au compromis anul acesta recoltele. Ca să-și amortizeze din pierderi, agricultorii încearcă să găsească legume rezistente la secetă.
Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au reușit să aclimatizeze un tip de roșie care nu are nevoie de prea multă apă. Fructul are gust de zmeură și s-a adaptat bine la noi.
Supranumită și roșia cu țepi sau roșia sălbatică, leguma a fost adusă din Peru. Cercetătorii au botezat-o „Matilda”, iar acum este pregătită să ajungă în serele noastre. Față de alte soiuri, crește repede și nu are nevoie de foarte multă apă.
Cercetător: „Acesta vedeți că a ajuns la un metru și jumătate înălțime, planta poate ajunge la doi metri, iar dincoace, cultura a fost compromisă aproape în totalitate”.
Chiar dacă se dezvoltă în condiții de secetă, roșia, Maltilda are un conținut mare de fructoză. Seamănă mai degrabă cu o castană iar când se coace, coaja groasă se sparge, lăsând să iasă la iveală fructul, mic și roșu.
Bianca Mușat, cercetătoare BRGV Buzău: „Sunt foarte gustoase, sunt foarte dulci și chiar comparativ cu alte tomate pe care noi le avem aici în colecție”.
Cercetătorii au aclimatizat și o specie de urzică din Coreea, o plantă bună la toate. Și în bucate, și în medicină. Este cel mai puternic antialergic natural.
Costel Vînătorul, director BRGV Buzău: „Aici avem o altă specie aclimatizată, primul soi obținut în România și Europa sub denumirea de Carmina, o plantă alimentară, o plantă aromatică, o plantă medicinală și nu în ultimul rând o plantă din care se poate obține un ulei de înaltă calitate”.
Noi soiuri de fructe și legume pe tarabele din România
Iar în curând ne-am putea întâlni pe tarabe și cu un soi de pepene care vine din India. Este de mici dimensiuni, foarte gustos și nutritiv.
Acum doi ani, fermierii români au introdus în agricultura noastră și sorgul, un înlocuitor al porumbului, mult mai rezistent la căldură. Din păcate, cultura nu s-a adaptat.