Cum ar putea fi afectați de greva din Educație elevii care au fost admiși la universități din alte țări
Ca să-i facă pe profesorii să întoarcă în clase, Guvernul a venit cu aceeași ofertă de acum câteva zile pe care a redenumit-o. În loc de vouchere de 2.500 de lei, executivul le propune cadrelor didactice să primească prime cu aceeași sumă.
Adică peste cîteva săptămâni ar trebui să încaseze 1.000 de lei, iar în octombrie încă 1.500 de lei.
„Oferta a fost respinsă, categoric de colegii noștri”, au răspuns sindicatele, hotărâte să continue greva.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Sperând că va tempera nemulțumirea celor peste 100 de mii de profesori și alți angajați din educație, aflați în grevă generală de lunea trecută, guvernul a pregătit o ordonanță de urgență. Iar voucherele promise în negocieri acum câteva zile sunt transformate în prime.
În iunie, peste 273 de mii de profesori ar trebui să primească 1.000 de lei, iar 500 de lei personalul nedidactic.
La toamnă, mai exact în septembrie, respectiv octombrie, personalul nedidactic ar trebui să primească alți 500 de lei, iar profesorii 1.500 de lei. În cazul dascălilor, din suma primită în toamnă, 1.000 de lei trebuie să fie folosiți doar pentru a cumpara materiale didactice.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Cei 1.000 de lei reprezintă suma forfetară, în timp ce 1.500 de lei, care reprezintă finanțarea europeană a acestui pachet, au o componentă dedicată necesităților pe care orice cadru didactic le acoperă de multe ori chiar din propriul buzunar. Contăm foarte mult pe rezonabilitatea, responsabilitatea și capacitatea de a înțelege în mod corect copiii noștri acum”.
Sindicatele spun că au, însă, alte solicitări. Reprezentanții profesorilor spun că de o săptămână cer majorarea cu 25 de procente a salariilor pentru toată lumea. Iar banii să fie acordați lunar, sub formă de salariu.
Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret": „Vin și prezintă aceeași ofertă care a fost respinsă categoric de colegii noștri și venim cu promisuni vagi că de luni vom negocia. Ce anume nu se știe. În momentul de față, colegii noștri, singurii în măsură să înceteze acest proces, nu și-au arătat disponibilitatea. Ei sunt singurii care pot decide”.
Sindicaliștii susțin că executivul ar demonstra că vrea cu adevărat rezolvarea problemelor din educație dacă ar rescrie legea salarizării.
În același timp ministrul Educației anunță că luni începe înscrierea pentru examenul de Bacalaureat.
Iulian Cristache, președintele Federației de Părinți: „Dacă se continuă cu a doua săptămână de grevă, riscul să pierdem a doua sesiune de Bacalaureat este din ce în ce mai mare. Elevii care sunt deja admiși la universități din Europa, nu vor mai putea duce diploma, deci nu vor mai fi admiși. Susținem revendicările sindicatelor, dar facem un apel la dialog, trebuie să existe o situație de compromis”.
Cert este că și luni continuă greva generală în școli și grădinițe.