Cum au păgubit 4 indivizi din București un lanț de magazine cu 300.000 lei prin falsificarea voucherelor de la PET-uri
Patru indivizi din București sunt bănuiți că au falsificat voucherele primite de la automatele pentru reciclarea ambalajelor. Cu aceste tichete false, au reușit să păgubească un lanț de magazine cu 300.000 de lei.
Pentru că baza de date nu era sincronizată, indivizii au scanat simultan, la mai multe magazine, același bon de reciclare. Într-un final, comerciantul a observat frauda, iar suspecții sunt cercetați pentru uz de fals și fals în înscrisuri.
Suspecții au cumpărat hârtie similară cu cea pe care erau printate bonurile și le-au multiplicat pe cele originale. Au mers cu ele simultan în mai multe magazine ce aparțin aceluiași lanț.
Astfel, au profitat de o slăbiciune a sistemului informatic al magazinului care nu avea bazele de date sincronizate. După un timp, angajații și-au dat seama că ambalajele reciclate erau mai puține decât garanția returnată, iar codul de bare apărea scanat în mai multe magazine.
Suspecții valorificau bonurile într-un singur lanț de hypermarketuri. Printau vouchere cuprinse între 20 și 50 de lei.
Ca să nu dea de bănuit, cumpărau un singur produs ieftin, după care, la casa de marcat, cereau contravaloarea în cash a bonurilor multiplicate. Astfel, ar fi decontat câteva sute de lei de la fiecare magazin unde mergeau. Polițiștii spun că prejudiciul cauzat de aceștia se ridică la 300.000 de lei.
Au încercat metoda și în Germania, dar sistemul de acolo este bine pus la punct
Din iulie până în septembrie, anul acesta, escrocii au făcut turul țării. Se opreau în fiecare zi în câte un oraș și intrau - pe rând - în toate magazinele din lanțul respectiv.
Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Române: „Aceștia au început din București. Toate persoanele vizate sunt din București. Au fost găsiți și bani la percheziții. Undeva la 30.000 de lei, dar, din cercetări, urmează să stabilim dacă mai există și alte sume de bani sau dacă vor fi impuse măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri”.
Ar fi încercat inclusiv în Germania să aplice aceeași tactică, însă sistemul de acolo este pus la punct și recunoaște bonurile folosite.
Contactați de Știrile PRO TV, nici reprezentanții RETURO și nici lanțul de magazine păgubit de escroci nu au vrut să comenteze situatia.
Potrivit legii, toți comercianții trebuie să încaseze de la clienți câte 50 de bani pentru fiecare ambalaj inscripționat cu simbolul SGR, dar și să organizeze puncte de reciclare. Garanția este returnată clienților prin voucher pe care oamenii îl pot utiliza la cumpărături ori îl pot schimba în numerar.