Primele pubele inteligente au fost montate în Maramureș. Vasele de colectare sunt dotate cu senzori de umplere
Primele insule ecologice digitalizate, cumpărate cu fonduri din PNRR, au fost montate în Maramureș, la Târgu Lăpuș, localitatea cu cea mai mare rată de reciclare din România.
Cu ajutorul unui card sau al unui cod QR, oamenii au acces la pubele inteligente și depozitează separat hârtie, cartoane, sticlă, PET-uri sau gunoi menajer.
În restul orașelor, sistemul mai are de așteptat.
Primele 4 pubele inteligente au fost deja montate în cartiere din Târgu Lăpuș, un orășel din Maramureș cu 13.000 de locuitori.
Aici, oamenii au reușit să ridice nivelul de reciclare a deșeurilor la 60%, devenind, astfel, localitatea cu cea mai ridicată rată de reciclare din România, mai mare chiar decât media europeană, de 49%.
Până acum, au fost împărțite peste o mie de carduri digitale celor care stau în blocurile în fața cărora au fost montate insulele ecologice.
Vasele de colectare sunt dotate cu senzori de umplere, iar monitorizarea lor se face dintr-un centru al municipalității.
Odată cu echipamentele fizice, autoritățile locale au primit și partea de software prin care pot controla cât la sută s-a aruncat din fracțiile reciclabile.
Localnic: „Veneau cu mașinile și aruncau și dincolo și dincoace. E mai curat, e mai omenesc.”
Localnică: „Insulițele acestea sunt foarte bune, foarte practice, se păstrează curățenia. Nu mai au acces toți cetățenii care aruncă neselectiv.”
Camelia Man, administratorul unei asociații de locatari:
„Cardurile sunt individualizate și acest lucru îi ajută pe cei de la salubrizare să identifice spațiile de locatari unde nu se reciclează corespunzător. Uneori, fără reguli aplicate cu sancțiuni, nu putem trăi.”
Vlad Herman, primarul orașului Târgu Lăpuș: „Aceste insule digitalizate, după normative europene, ne ajută să ne eficientizăm munca, inclusiv coeficientul de colectare și valorificare a deșeurilor.”
În Cluj urmează să fie amplasate 350 de insule la suprafață, dar și în subteran.
Iulia Perșa, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: „Urmează să fie o licitație organizată. Avem și locațiile pregătite să putem să le implementăm și noi.”
Până acum, în toată țara au fost aprobate 167 de cereri de finanțare pentru aproape 8.400 de astfel de insule ecologice digitalizate. Însă cele mai multe nu au fost date în folosință.