Cum a reușit un cuplu din Bihor să pună mâna pe averea unui bătrân, străin de ei. Cenușa bărbatului, găsită în casa acestora
O notăriţă din Oradea a fost trimisă în judecată după ce a ajutat doi iubiți să pună mâna pe averea unui bătrân, care a murit în condiţii suspecte, în urmă cu 5 ani.
La vremea respectivă, urna cu cenuşa bărbatului a fost găsită în casa celor doi, deşi suspecţii nu erau prieteni şi nici nu făceau parte din familie. În scurt timp însă, cu ajutorul notarului, au pus mâna pe averea victimei, de aproape două milioane de lei.
Cazul în care notărița a fost trimisă în judecată este cel al unui fost expert auto a cărui avere a ajuns fraudulos, spun procurorii, la un cuplu din Bihor.
Acum cinci ani, cei doi s-ar fi apropiat de bărbatul în vârstă de 87 de ani care ar fi vrut să vândă un teren și la câteva zile după aceasta, în casa unuia dintre ei a fost găsită o urnă cu cenușa omului.
La acea vreme a fost deschis un dosar de omor în cazul morții fostului expert auto dar, în lipsa unui cadavru, acesta nu are încă un final.
Acestea sunt circumstanțele în care cei doi iubiţi ar fi început să dea târcoale averii bătrânului și cu complicitatea notăriței au pus mâna pe mai bine de 1,8 milioane de lei.
Potrivit anchetatorilor au folosit pentru asta un testament scris de mână, care arăta de departe a fals grosolan, greșelile din text fiind evidente.
Analizând felul în care a fost redactat testamentul olograf, folosit de suspecţi pentru preluarea averii, procurorii anticorupţie au arătat că o persoană cu pregătiri superioare, cum a fost victima, nu ar fi putut scrie într-o asemenea manieră. În plus, textul nu părea scris de o singură persoană. În ciuda acestor evidenţe, notăriţa, care cunoştea victima, a reuşit să îl legalizeze.
Rechizitoriul DNA: „Se evidențiază faptul că primele trei și ultimele două rânduri sunt scrise caligrafic, fără greșeli, scrisul fiind evoluat, iar restul scrisului este unul cu majuscule, cu greșeli tipice unei persoane cu un nivel foarte redus de școlarizare "CO DOMCILIUL" în loc de "cu domiciliu", "FIINCÂ" în loc de "fiindcă", "GRIJA", în loc de "grijă", "TERENORII" în loc de "terenuri", "DUPÎ" în loc de "după”)
Ancheta în acest dosar a durat cinci ani.
Cristian Monenci, purtător de cuvânt Curtea de Apel Oradea: „A fost înregistrat pe rolul Curții de Apel rechizitoriul întocmit de către Direcția Națională Anticorupție, împotriva a trei inculpați. Unul dintre ei are și calitatea de notar. Se reține, prin rechizitoriu, că ar fi fost săvârșite infracțiuni de corupție, înșelăciune și fals intelectual.”
Lucian Negruțiu, avocatul moștenitorilor: „Din ceea ce se vehiculează ar fi fost din păcate și alte victime. Deocamdată avem acest dosar, suntem foarte mulțumiți că s-a finalizat și vom putea începe un demers specific justiției pentru angajarea răspunderii penale a acestor persoane.”
Notărița a refuzat să își exprime punctul de vedere. Bunurile celor doi iubiţi au fost puse sub sechestru. Cei trei sunt judecați în stare de libertate.