Cum a reușit o companie aeriană din România să păgubească 250 de americani. Aeronava care trebuia să îi transporte nu exista
O înșelăciune de proporții este anchetată la Brașov. O companie aeriană românească cu licența de zbor revocată, ar fi încasat aproape 800.000 de dolari, pentru a transporta 250 de oameni din Statele Unite, în Kazahstan.
Avionul promis nu exista însă, așa că n-a apărut pe pistă, spun procurorii. Proprietarul companiei este un pilot renumit pentru măiestria să la manșa. La el a apelat de multe şi Liviu Dragnea, pentru a-l duce pe insula Belina.
Pe 15 august, compania aeriană privată Cobrex Trans din Brașov s-a angajat să asigure transportul a 250 de pasageri de pe aeroportul John F Kennedy la Alma Ata, unde avea loc o întrunire religioasă. Două zile mai târziu urma zborul retur. Pentru acest serviciu a încasat în total o sumă uriaşă: 775.000 de dolari.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Mearon Okonsky, reprezentantul clientului: „Ne-au trimis documente, dar documentele omiteau, excludeau, informaţii importante cum ar fi faptul că certificatul de operare a navei era suspendat."
Americanii au aşteptat zadarnic aeronava.
Claudiu Sandu, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov: „Inclusiv în ziua în care trebuia să aibă loc transportul, discuțiile erau în sensul că avionul se apropie de aeroportul din New York, iar avionul, în realitate, nu exista."
Înregistrările convorbirilor telefonice arată cum americanilor li s-a spus că zborul nu mai poate fi onorat din cauza aglomeraţiei de pe aeroportul american. Două ore mai târziu directorul comercial al firmei braşovene şi-a pus la punct clienţii: "Ați insinuat folosirea unor relații suspuse, care nu sunt conform procedurilor normale ale standardelor aviatice. Prin urmare, respingem această practică."
Clientul păgubit a încercat ulterior să-și recupereze banii, dar firma brașoveană a întrerupt orice comunicare.
Ancheta îl vizează pe Constantin Apăvăloaie, proprietarul companiei aeronautice, dar și pe membrii familiei sale, care aveau diverse funcţii în firmă. Ei sunt acuzaţi și de spălare de bani pentru că ar fi încercat să ascundă originea ilicită a sumelor încasate. Cea mai mare parte din bani urmau să fie folosiţi la achiziţionarea unei aeronave, spun procurorii."
Constantin Apăvăloaie este un pilot extrem de cunoscut. Aflat la manșa elicopterului său a salvat mai mulți oameni accidentați pe munte, în vremea când autoritățile nu aveau piloți instruiți pentru asemenea intervenții. Uneori o făcea gratuit.
Pilotul a contribuit şi la refacerea refugiilor montane.
Constantin Apavaloaie, pilot: „E un zbor mai special, transportul în cargo e mai dificil un pic... Trebuie antrenament mai mult"
Apoi a trecut la zboruri mai bine plătite în care ducea vânători și schiori pe văile sălbatice ale munţilor Făgăraş.
Constantin Apavaloaie: „Că-i în Canada, în România, e la fel de scump”
Tot Apăvăloaie este cel care îl ducea pe Liviu Dragnea pe insula Belina, în baza unui contract încheiat cu PSD.
În 2018, compania să a cumpărat un Boeing 737 și a anunțat că va opera zboruri de pe aeroportul Suceava către București, Verona, Perugia și Madrid. Pandemia i-a stricat însă planurile. Anul trecut a avut cifra de afaceri 0. Autoritățile i-au revocat licența de zbor în luna aprilie, fără a face publice motivele.