Cum a evoluat piața chiriilor în ultimul an. Tot mai mulți angajați lucrează de acasă
Piața chiriilor din România își menține tendința de scădere impusă de pandemie. Tarifele s-au redus cu șase procente în prima jumătate din acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Nu prea mai sunt clienți pentru că mulți angajați lucrează de acasă, iar întâlnirile de afaceri se desfășoară online. Așa că mii de apartamente cochete au rămas goale.
Proprietarul unui apartament din nordul Capitalei cere o chirie de 2.500 de euro. Până acum, aici locuiau oameni de afaceri în special străini care se mutau cu familia în România pentru câţiva ani.
Andra Dinu, Broker Imobiliar: ”Iniţial am avut o scădere de 25 de procente, acum suntem suntem undeva la 15 procente creștere faţă de picajul înregistrat anul trecut. Cea mai drastică scădere au avut-o apartamentele situate la 500 euro sau o mie de euro pentru că ele au avut un blocaj total. Dacă se închiria cu o mie de euro, l-am găsit cu 800, chiar 700 de euro, iar acum am ajuns să ajungem la 850 de euro, cu indulgenţă la 900 de euro”.
În Bucureşti, de exemplu, un apartament cu o suprafaţă generoasă, într-o zonă centrală se închiriază cu 1.500 - 2.000 de euro. Înaintea pandemiei, proprietarii cereau şi cu 500 de euro mai mult.
Andrei Marinescu, specialist imobiliar: ”Există această temere de a mai pleca în deplasare de serviciu ca să lucrezi în marile companii, rămâi acasă şi începi să prestezi lucrurile pentru birou. 60-70 la sută cererea de inchirirea pe toată partea de închiriere a scăzut”.
Pe de altă parte, şi studenţii care ocupau multe dintre apartamentele închiriate au stat anul trecut acasă cu părinţii. Agenţii imobiliari estimează că, în prezent, sunt scoase la închiriat, în medie, cu 20 la sută mai multe locuinţe la bloc faţă de aceeaşi perioadă din 2020.
Potrivit unui studiu de specialitate, în medie, un apartament nou cu două camere amplasat în București este închiriat acum cu preţuri cuprinse între 250 şi 600 de euro. Pentru trei camere, proprietarii cer între 600 lsi 900 de euro.
Broker: ”În general, tinerii, nu neapărat familii cu copii, sunt străini care căutat să închirieze un astfel de apartament şi persoane care lcureaza de acasă vor trei camere să folosească a treia cameră cu un birou. Caută verdeață, loc de joacă, apropiere de centru comercial”.
Cele mai multe apartamente sunt în zonele marilor caldirile de birouri, iar specialiştii spun că tendinţa de scădere a chiriilor se va menţine şi în următoarele luni.
În zona de nord a Capotalei sunt aproximativ un milion de metri pătraţi de clădiri de birouri, iar în fiecare dimineaţă din staţiile de metreou ieşeau peste 125 de mii de oameni. Astăzi doar 30 la sută dintre angajaţi au revenit fizic la lucru, iar sistemul de muncă hibrid va continua şi în toamnă.