Culturi salvate cu „insecte bune”. Care sunt principalii dăunători din sere și solarii
Vremea din ce în ce mai caldă din ultimii ani a înmulțit dăunătorii din culturi, iar unii dintre aceștia au devenit rezistenți inclusiv la tratamentele chimice.
Pentru combaterea lor, tot mai mulți fermieri apelează la controlul biologic.
Adică aduc alte insecte care să se hrănească cu cele care fac rău legumelor și fructelor. Buburuza este foarte eficientă.
Coșmarul agricultorilor
Afidele sau păduchii sunt principalii dăunători din sere și solarii. Sunt coșmarul agricultorilor pentru că distrug rapid plantele pe care le lasă fără sevă. Furnicile sunt aliatul lor cel mai bun pentru că le transportă pe piciorușe. Pentru că de-a lungul timpului au dezvoltat rezistență la soluțiile chimice, unii fermieri folosesc acum împotriva lor o armă mai puternică și naturală: buburuza.
Larvele de buburuză pe „câmpul de luptă" își înțeapă inamicii pe care îi lasă paralizați. Pentru că fac treabă bună, fermierii le cumpără de la firme specializate. Vin în flacoane de câte 2.000 de insecte și nu sunt deloc ieftine.
Angela Arva, agricultor: „Costul la o suprafață de 5.000 de metri pătrați este undeva la 20.000 de lei. Dar nu e pentru întreg sezonul”.
Pe lângă buburuze, și alte insecte fac treabă buna în solar. Swirskii, un gândăcel aproape transparent care mănâncă musculițele albe de pe roșii, dar și tripsul care distruge castraveții. Persimilis, o insectă minusculă, roșie, atacă păianjenii.
Georgiana Stanciu, reprezentantul unei firme pentru controlul biologic: „Se folosește în principal în culturile legumicole, ardei și tomate. Cererea din partea fermierilor este din ce în ce mai mare din cauza faptului că tripsul în special nu mai poate fi combătut chimic”.
Aceste insecte denumite și prădători sunt crescute în ferme specializate. În România nu există în acest moment așa ceva deși cererea este în creștere. Așa că le aducem din Spania și Olanda.
Paulina Gabor, directorul Autorității Naționale Fitosanitare: „Această combatere biologică nu este reglementată la nivelul Uniunii Europene. Este prevăzută în noul regulament care se discută la consiliul UE. În spațiul protejat e ușor de controlat, pentru că acolo de regulă se folosesc acești prădători. Dar în aer liber lucrurile stau altfel. Nu putem disemina în aer liber aceste organisme atâta timp cât nu sunt studii la bază”.
Sunt tot mai căutate și insectele care polenizează culturile
Pentru polenizarea florilor, în special la roșii, sunt folosiți bondarii. Ei vin în stupi, printre plante. Pe lângă faptul că nu înțeapă, bondarii sunt și mai ușor de controlat. Albinele, de exemplu, sunt mai inteligente și în momentul în care găsesc o portiță de scăpare din solar se cheamă unele pe altele. Există riscul să le pierzi pe toate odată. Bondarii, în schimb, sunt mai solitari.
Un stup are în jur de 100 de bondari și costă, în medie, 400 de lei.