Culisele deciziei prin care România a cerut stoparea includerii Roșiei Montane în patrimoniul Unesco

Ultimul update: Joi 07 Iunie 2018 20:23
Data publicarii: Joi 07 Iunie 2018 18:56
Categorie: Actualitate

România a cerut stoparea procedurilor de includere în patrimoniul Unesco a sitului Roşia Montană. Este pentru prima dată, când o ţară cere acest lucru, deşi ar fi urmat să primim un răspuns pozitiv în doar câteva săptămâni.

Includerea pe lista Unesco ar afecta însă procesul pe care ţara noastră îl are cu acţionarul majoritar de la Roşia Montana, care cere despăgubiri de miliarde de dolari pentru blocarea exploatărilor aurifere, spun oficialii de la Guvern. Decizia a stârnit revoltă în spaţiul public şi s-au anunţat deja proteste.

Guvernul României a blocat dosarul de înscriere în patrimoniul Unesco a sitului Roşia Montană, deşi era aşteptată o decizie în următoarea perioadă.

Adrian Cioroianu: ”E un caz unic, dar eu cel puţin am înţeles-o în sensul în care se stopează evaluarea pozitivă de care dosarul Roşia Montana a avut parte şi care urma să se materializeze. Motivele de care vorbeşte Ministerul Culturii şi cred că vorbeşte la sfatul Ministerului Finanţelor şi al Economiei, poate şi al Justiţiei, priveşte procesul care s-ar afla în curs. E vorba de avocaţii care probabil au dat astfel de sfaturi.”

Este vorba despre procesul României cu Gabriel Resources, acţionarul majoritar Roşia Montană Gold Corporation, care cere statului român despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari pentru blocarea exploatărilor aurifere.

Christian Schliemann, expert în drept internaţional care va avea o intervenţie în acest arbitraj pentru o organizaţie neguvernamentală, spune că nu există legătură, pentru că despăgubirile sunt cerute pentru acţiuni trecute.

Christian Schliemann, European Center for Constituţional and Human Rights: ”Compania ar putea să încerce să interpreteze încercare a României de intrare pe lista UNESCO ca ceva făcut pentru a evita realizarea proiectului. Nu văd cum ar putea avea succes cu acest argument. Chiar dacă accepţi pentru o secundă că ar putea să primească acele compensaţii, atunci pot să le primească chiar şi dacă Roşia Montană este inclusă pe listă, deci nu este nicio legătură între cele două procese."

Roşia Montană este pe lista monumentelor istorice încă din 1991. De la începutul anilor 2000 au început discuţiile despre includerea sitului în patrimoniul Unesco. Dosarul a fost depus însă în 2017.

Corin Șuteu, fost ministru al Culturii: ”Ea nu împiedică în niciun fel nici activitatea economică în zonă, atât timp cât legile sunt respectate şi nu extinde niciun fel legislaţia românească, pentru care zona respectivă este deja o zonă protejată. De fapt, ceea ce face Unesco este să acorde un statut internaţional mult mai vizibil, mai important, mai legitim."

Reprezentanţii Guvernului nu au răspuns solicitării Știrilor PRO TV pentru a comenta această situaţie. Iar blocarea dosarului României a avut deja reacţii în spaţiul public. Au fost anunţate pe Facebook proteste în Piaţa Universităţii din Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Proteste în stradă față de decizia Guvernului de stopa procedura de includere a Roșiei Montane în UNESCO
Proteste în stradă față de decizia Guvernului de stopa procedura de includere a Roșiei Montane în UNESCO
VIDEO PROTVPLUS.RO
stefan
Ștefan a sângerat până a murit în spital, a constatat INML. Mama: ”Ei ziceau că e în regulă”
Incendiu periculos într-o localitate din Cluj, în apropierea caselor oamenilor
Apariţie revoltătoare lângă Sfinx, în Bucegi. Un şofer a urcat cu maşina până la monumentul protejat
Alarmă într-o școală din Caraș Severin, unde un elev a venit cu o grenadă la ore. Primele măsuri
Cărucior cu un bebeluș, împins din mașină. Mamă: ”A fost un pic de amuzament”
Gafa diplomatică comisă de Carmen Dan. Cu cine l-a confundat pe Matteo Salvini. FOTO
Klaus Iohannis
Iohannis: E neobişnuit ca PE să voteze o rezoluţie despre România înainte de preluarea președinției
Părinţii sau bunicii, țintele unei înșelătorii pe Facebook
Încă un avertisment de la Juncker pentru România: Să se ajungă la un consens național asupra statului de drept
Apropiat al lui Balaci, implicat într-un accident după ce a plecat de la priveghi
O nouă alunecare de teren pe autostrada care trebuia să fie gata acum doi ani
Ministrul de interne italian, la Bucureşti. Ce a spus în trecut despre români şi romi