Culesul strugurilor a început cu o lună mai devreme. Dogoarea soarelui duce la recolte scăzute, dar cu un vin foarte bun
Cu o lună mai devreme, podgoriile din ţară au intrat în febra culesului. Soarele puternic a copt atât strugurii de masă, cât și pe cei de vin.
Chiar dacă vorbim de producții mai scăzute, vinul de anul acesta va fi mult mai bun, pentru că boabele sunt mult mai aromate, ne asigură viticultorii.
Într-o cramă de pe dealurile Buziașului - în Timiș - este deja forfotă. Recolta de struguri este bună de adunat - un tablou întâlnit, de regulă, după 10 septembrie.
Strugurii sunt culeși dimineața, pe răcoare, astfel încât boabele să nu piardă din aromă prin expunerea la soare. În alte crame sunt strânși inclusiv noaptea, din acelaşi motiv. Primul soi este Sauvignon Blanc.
Vasile Hârâci, vinificator cramă: ”Sunt trei motive pentru care fac asta: 1- struguri păstrează arome exotice și 2 - economisesc energie electrică, pentru că nu îi mai răcesc”.
Producția de struguri de vin este în unele locuri cu 20% mai mică decât într-un an cu temperaturi normale. Însă câştigul este un vin mai calitativ.
Vasile Hârâci: ”Cu cât sunt mai puțini struguri, cu atât aromele sunt mai intense”.
Alin Dobrei, profesor USV Timișoara: ”Înainte, strugurii se recoltau după 10 septembrie, acum deja au început și, datorită soarelui, sunt foarte calitativi”.
O grijă sporită vor trebui să aibă producătorii de vinuri albe şi roze, pentru că zahărul din boabe se transformă în alcool, acestea trebuie culese în aşa fel încât gustul vinului să fie unul echilibrat.
Producția de struguri de masă scade de la an la an din cauza căldurii
Marian Olteanu, producător vinuri: ”O să trebuiască să începem recoltatul mai repede, pentru a culege strugurii cu o concentrație mai mică. Noi, anul ăsta, îl considerăm un an pentru vin, pentru vie și pentru vin”.
Soarele dogoritor a grăbit şi strugurii de masă. Andrei Gheorghiu are zece hectare, atât cu struguri de masă, cât și cu struguri pentru vin. Este bucuros că soarele a încărcat cu arome ambele tipuri. În plus, lipsa ploilor a ferit strugurii de boli.
Ing. Andrei Gheorghiu, producător: ”Și din punct de vedere fitosanitar stau bine strugurii, atât cei de masă, cât și cei de vin”.
În ultimii ani, producția de struguri de masă a scăzut din cauza temperaturilor ridicate.
PRODUCŢIA DE STRUGURI DE MASĂ ÎN ROMÂNIA
2019 – 55.721 tone
2020 – 52.453
2021 – 51.934
2022 – 42.210
2023 – 39.727
Sursa: INS
Chiar dacă începutul sezonului a fost unul bun, strugurii de masă încă neculeşi se vor stafidi dacă vremea va rămâne neobișnuit de caldă.
Sursa: Pro TV
Etichete: recolta, vin, struguri, calitate, cules, mica,
Dată publicare:
13-08-2024 19:37