Câți bani vor primi proprietarii de podgorii pentru a înlocui plantațiile de viță de vie îmbătrânite și neproductive
Proprietarii de podgorii vor primi bani europeni pentru a înlocui plantațiile de viță de vie îmbătrânite și neproductive. Este vorba despre peste 41 de milioane de euro, alocați prin Planul Național Strategic.
Ajutorul financiar acoperă până la 75% din costuri, iar suma pentru un hectar ajunge la aproximativ 27.000 de euro.
Pe dealurile de la Ciumbrud, județul Alba, podgoria familiei Savu se întinde pe mai bine de 10 hectare. Are în jur de 40 de ani, așa că vița de vie nu mai rodește ca pe vremuri, iar strugurii și-au pierdut din calitate. Acum, proprietarii vor sa puna butasi noi.
Primele 3 hectare vor fi plantate peste câteva zile. Cu aproximativ 50 de mii de euro sunt asigurați 15.000 de butași. Rămân bani și pentru amenajarea sistemului de susținere a viței.
Sergiu Savu, viticultor: „Finanțarea este de cam 70-75%, deci vorbim undeva la aproape 18.000 de euro pe hectar, fără partea de scoatere a viei vechi. O vie veche înseamnă calitate extraordinară, dar producția este foarte mică și nu este sustenabilă din punct de vedere economic.”
Cei de la Stațiunea de Cercetare de la Blaj au înlocuit deja 80 de hectare de viță de vie, cu 1,5 milioane de euro. La anul vor fi culese primele roade.
Viorel Budiu, șef de fermă Crăciunelu: „Peste 20.000 de euro un hectar de la pregătit teren, la plantat, la vițe, sistemul de susținere care este foarte costisitor.”
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Reporter: „Cât de veche era vița care era aici?”
Viorel Budiu: „Peste 40 de ani, sistemul de plantare era vechi cu distanța foarte mică între rânduri, nu se mai putea lucra cu utilajele care sunt acum.”
Liliana Tomoiagă, directorul SCDVV Blaj: „Reconversia asigură și un vin de o calitate de excepție, un vin cu o aromă și cu o savoare aparte.”
Dacă vrem să păstrăm fructul, există și posibilitatea de întinerire a viței existente.
Răzvan Demian, somelier: „La 10-15 ani ar trebui să ne punem întrebări. Dacă avem o viță de vie care a fost chinuită și nu se mai poate recupera, cel mai simplu e să înlocuim.”
Până acum, prin acest program au fost înnoite 85% dintre plantațiile viticole din țară. Pentru noua etapă de finantare urmează să fie anunțată perioada în care pot fi depuse dosarele.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bani europeni, podgorii, vita de vie,
Dată publicare:
22-03-2023 07:34