Judecatorul Adrian Bordea este noul presedinte al CSM
Judecatorul Adrian Bordea a fost ales, luni, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu majoritate de voturi.
UPDATE 13:23 Presedintele Traian Basescu a ajuns, luni, la Consiliul Superior al Magistraturii, unde participa la sedinta Plenului, seful statului fiind huiduit la intrarea in sediul institutiei de un grup de persoane.
Protestatarii au scandat mesaje contra presedintelui si au afisat cartoane pe care au scris "Basescu si CSM, aceeasi mizerie".
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Judecatorul Adrian Bordea si-a anuntat, luni, condidatura pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar procurorii Bogdan Gabor si Gheorghe Muscalu s-au inscris in cursa pentru functia de vicepresedinte.
Proiectele de management ale celor trei candidati au fost postate pe site-ul CSM cu cateva ore inaintea sedintei Plenului Consiliului in care va fi aleasa noua conducere. Surse din cadrul CSM au declarat pentru MEDIAFAX ca, daca judecatorul Adrian Bordea va fi ales presedinte al Consiliului, il va sustine la functia de vicepresedinte pe procurorul Gheorghe Muscalu.
Conform legii, candidatii pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al CSM se pot inscrie si in timpul sedintei de plen de luni. Fiecare candidat trebuie sa prezinte un proiect de management al institutiei.
Conform ordinii de zi afisata pe site-ul consiliului, in cadrul sedintei de luni, pe langa alegerea noii conduceri a CSM, va fi prezentat si raportul de activitate al institutiei, dar va fi stabilit si calendarul privind alegerea membrului CSM care va fi reprezentant al tribunalelor.
Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un presedinte si un vicepresedinte care nu pot face parte din aceeasi sectie. Astfel, daca unul dintre ei face parte din sectia pentru judecatori, cel de-al doilea trebuie sa fie procuror. Institutia a fost condusa in 2013 de procurorul Oana Schmidt-Haineala, in calitate de presedinte, si de judecatorul Adrian Bordea, drept vicepresedinte.
Presedintele Traian Basescu a mai participat, in mandatele sale, la primele sedinte din an ale conducerii CSM, inclusiv in 2013.
El spunea, pe 4 ianuarie 2013, ca in Romania un magistrat nu este independent numai daca nu vrea el, el aratand totodata ca independenta justitiei nu este un proces ireversibil, dar ca Romania nu are nicio sansa de a merge inainte daca justitia nu e independenta.
"Faptul ca intr-un moment de turbulente politice extraordinare - iulie-august 2012 - principalele institutii ale statului au ramas in picioare imi creeaza satisfactia ca ceva s-a intamplat in justitie, si acest ceva inseamna independenta in justitie", spunea Traian Basescu, la sedinta CSM.
Tot atunci, Basescu spunea ca in 2013 trebuie gasite solutii pentru cresterea vitezei de pronuntare, dar si de redactare a hotararilor judecatoresti, chiar daca in ultimii doi ani au fost progrese vizibile in acest sens.
El mai spunea ca nimeni nu va negocia independenta justitiei "de dragul pacii politice", el adaugand: "Mai bine razboi decat justitie neindependenta".
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, traian basescu, judecatori, CSM,
Dată publicare:
06-01-2014 07:36