Ponta: Procurorii sa fie independenti si fata de presiuni, strigate si telefoane de la presedinte
Ministrul de resort va colabora cu procurorul general si seful DNA la desemnarea conducatorilor de structuri, dar si la protejarea de "presiuni, strigate si telefoane de la presedinte", a declarat premierul Victor Ponta.
"Eu in continuare - cum am facut-o pana acum - am sustinut si consider importanta activitatea parchetelor si a DNA. Independenta lor este cea mai importanta, dar independenta de toate partile. O sa va rog sa continuati sa colaborati, in sens institutional, cu procurorul general si cu procurorul-sef al DNA atat in desemnarea celor care conduc structurile, conform legii, dar sa-i si protejati de telefoane, presiuni, strigate. Cei doi procurori, procurorul general si procurorul-sef al DNA, daca nu isi pierd toata ziua numai pe telefoanele pe care le primesc de la presedinte tarii si se ocupa de ceea ce prevede Constitutia, e lucrul cel mai bun", i-a spus premierul Victor Ponta ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, in sedinta de guvern.
Premierul a adaugat ca, in baza atributiilor legale si constitutionale ale ministrului, va fi asigurata independenta si buna functionare a acestor institutii, cat mai departe de bataliile politice.
"Am apreciat pozitia CSM si a dumneavoastra ieri, la CSM, si...nu mai spunem ce parere avem", i s-a adresat premierul ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc.
Ministrul i-a raspuns ca a avut o discutie, marti, cu membrii CSM si ca in acest cadru vor fi gasite, pana la urma, "formulele de sprijin si de protectie" a sistemului judiciar.
"Sper ca in perioada urmatoare, asa cum a decis plenul, sa fie clarificate in cadrul Inspectiei anumite, sa spunem, declaratii publice fata de sistem, indiferent de unde au venit ele si sa incercam totusi sa gasim un mod comun de a privi, pana la urma, justitia in Romania", a adaugat Cazanciuc.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a declarat, marti, ca plenul CSM a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara, pentru a se constata daca declaratiile din ultima saptamana, inclusiv cele facute de Basescu si Ponta, incalca sau nu independenta justitiei.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marti, ca reputatia profesionala a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectata de afirmatiile premierului Victor Ponta, prin care il considera pe Papici "basist, morarist si macovist" si spune ca a instrumentat "dosare politice".
Inlocuirea procurorului Lucian Papici de la sefia Sectiei de combatere a coruptiei din DNA, prin incetarea delegarii, a generat un imens scandal public, in contextul in care s-a produs la cateva zile dupa ce acesta a finalizat urmarirea penala in dosarul referendumului, in care a fost trimis in judecata, luni, vicepremierul Liviu Dragnea.
Premierul Victor Ponta a declarat, in 2 octombrie, ca Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de sef al Sectiei I din DNA, el precizand ca acesta va fi simplu procuror si mentionand ca, la fel ca Daniel Morar, Papici a facut "dosare politice".
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, referindu-se la cazul procurorului Lucian Papici, ca, "prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul Justitiei si a executat procurorul general", s-a incalcat legea si acordul de cooperare dintre presedinte si premier.
El a tinut sa mentioneze ca, potrivit Constitutiei, seful statului trebuie sa vegheze la buna functionare a institutiilor, iar dialogul sau cu procurorul general se inscrie in aceasta prevedere.
"Uneori il sun eu pe procurorul general, alteori ma suna el pe mine, in probleme care tin de obligatile relatiilor de serviciu. Spre exemplu, dupa unii comentatori, cand sunt informat de Procurorul General ce s-a discutat in cadrul procesului de evaluare, monitorizare pe care il face Uniunea Europeana, eu ar trebui sa inchid telefonul", a comentat Basescu.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, guvern, dna, CSM, victor ponta, lucian papici,
Dată publicare:
09-10-2013 15:13