GHIDUL Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015 - 2019. Ce DECIZII s-au luat in sedinta CSAT
CSAT a aprobat, joi, Strategia de Informatii 2015-2019 a SRI si a stabilit urmatoarele etape de actualizare a cadrului legal privind prevenirea si combaterea terorismului.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Strategia de Informatii stabileste misiunile si directiile de actiune ale SRI, prin asigurarea implementarii Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, in acord cu evolutiile mediului de securitate. In acelasi context, membrii Consiliului au stabilit urmatoarele etape de actualizare a cadrului legal privind prevenirea si combaterea terorismului pentru a permite adaptarea capabilitatilor nationale la noile tipuri si niveluri de amenintare terorista, precum si racordarea la reglementarile europene si internationale in materie.
Tot in aceasta sedinta, Consiliul a analizat si avizat propunerile de buget pentru anul 2016 ale institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale. In finalul sedintei, membrii CSAT au aprobat Programul de activitate al Consiliului pentru anul 2016, document necesar realizarii obiectivului constitutional al institutiei, de organizare si coordonare unitara a activitatilor care privesc securitatea nationala. Pe langa membrii de drept ai CSAT, au mai participat in calitate de invitati directorul STS, Marcel Opris, si directorul SPP, Lucian Pahontu.
Romania pune la dispozitie 1.181 de militari si 1.530 de jandarmi si politisti pentru misiunile externe in 2016
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
CSAT a aprobat, joi, fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2016, respectiv 1.181 de militari si 1.530 de jandarmi si politisti. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, anul viitor, fortele armate ale Romaniei vor continua participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman sub conducerea NATO, UE, OSCE si ONU, pentru doua misiuni esentiale, si anume apararea Romaniei si a aliatilor sai si promovarea stabilitatii regionale si globale.
Efortul principal va fi reprezentat de participarea cu forte si mijloace la misiunea NATO din Afganistan - Resolute Support Mission (RSM), concomitent cu mentinerea participarii la operatiile NATO KFOR si UE ALTHEA din teatrul de operatii din Balcani.
Fortele puse la dispozitie, in anul 2016, de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru a indeplini misiuni in afara teritoriului national, numara 1.181 militari, cu 158 de militari mai mult fata de anul acesta. Dintre acestia, 943 de militari pot fi desfasurati in teatrele de operatii, precum si in cadrul misiunilor individuale de observare si monitorizare, iar alti 238 de militari se vor afla in tara, cu posibilitatea de a fi dislocati la ordin.
Ministerul Afacerilor Interne va pune la dispozitie pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU, in anul 2016, un numar de 1.530 de jandarmi si politisti, din care 1.054 vor participa la misiuni si 476 vor putea fi dislocati la ordin. Comparativ cu anul 2015, numarul acestora este mai mic cu 91 de jandarmi si politisti.
CSAT a adoptat un Ghid al Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015 - 2019
Ghidul cuprinde un glosar de termeni destinat stabilirii unui limbaj comun si facil tuturor celor interesati, procedeaza la explicitarea unor concepte si termeni, precum securitatea nationala extinsa sau cultura de securitate, pentru evitarea confuziilor in perceptia acestora, prezinta arhitectura actuala a sistemului national de securitate pentru indeplinirea obiectivelor strategice nationale promovate de Strategia Nationala de Aparare a Tarii, propune unele repere menite sa faciliteze actualizarea cadrului legislativ in domeniul securitatii nationale, consolidarea coordonarii unitare a acestui sector de activitate si atribuirea unui caracter flexibil care sa permita adaptarea la fluctuatiile mediului de securitate, precizeaza sursa citata.
Conform comunicatului, o parte dintre deciziile Consiliului au urmarit consolidarea prevederilor Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, document de orientare strategica in baza caruia CSAT asigura organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva, in conformitate cu prevederile Constitutiei.
La sedinta au participat premierul Dacian Ciolos, ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Grigore Borc, ministrul Apararii Nationale, Mihnea Ioan Motoc, ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, ministrul Justitiei, Raluca Alexandra Pruna, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, seful Statului Major General, generalul Nicolae-Ionel Ciuca, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Ion Oprisor, si secretarul CSAT, Mihai Somordolea.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, terorism, csat, guvernul ciolos,
Dată publicare:
10-12-2015 11:31