România, ţara din UE unde costul forţei de muncă creşte cel mai rapid
Creşterile de salarii decise politic au urcat ţară noastră pe primul loc în Europa la viteza cu care se scumpeşte forţă de muncă.
Cu alte cuvinte, presiunea costurilor pe care o firma le are cu un angajat este cea mai mare de pe continent. Culmea este că studiile recente, făcute chiar de specialiştii din Ministerul Muncii arată că pe măsură ce salariile sunt majorate fără să se ţină cont de productivitate, cu atât se desfiinţează mai multe companii, iar şomajul poate creşte.
Costul forţei de muncă înseamnă salariul pe care firma îl plăteşte angajatului, contribuţiile pe care le plăteşte pentru salariaţi către stat, cursurile, recrutarea, impozitele, cheltuielile cu echipamente - practic toţi banii pe care o firma îi da pentru a angaja şi a întreţine un angajat. Şi în ultima jumătate de an suntem campioni la creşterea acestor costuri - vedem aici datele din aprilie, mai, iunie anul acesta. România a crescut cu 18%, Ungaria, Bulgaria şi Cehia doar cu 11-13 procente. Iar pe medie Europa creşte cu doar 2,2% acest cost al muncii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe domenii cele mai mari creşteri sunt la stat - Sănătatea a avut un salt de 40% al acestor costuri, Învăţământul şi Cultură, peste 35%, Administraţia publică şi ea cu aproape 20. În schimb privatul are procente de până în 20% - mai ales în domeniile în care salariul minim, decis politic, este la putere – hoteluri, restaurante, comerţ şi industria uşoară.
De ce acest lucru este o problema aflăm din studiul făcut anul trecut de Institutul pentru Piaţa Muncii, comandat de Ministerul Muncii. Românii sunt mai puţin productivi, firmele intră în colaps, iar multe îşi mută activităţile pentru că nu mai suntem atât de buni în comparaţie cu alte ţări, unde costurile sunt mai mici.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, impozite, salarii, munca, firme, cursuri, costuri, ministerul muncii,
Dată publicare:
18-09-2017 17:45