Criza locurilor de muncă din agricultură se adâncește. Cum vor marile companii să atragă tineri în domeniu
În încercarea de a acoperi nevoia tot mai mare de angajați marile companii din agricultură, încep să le ofere burse studenților din domeniu.
Patronii speră că după ce vor termina facultatea, se vor angaja la ei. Reprezentanții unei ferme din Timiș, de pildă, au acordat două burse de câte 2.000 de lei, unor tineri dornici să facă practică la ei. Specialiștii spun, că astfel de ajutoare financiare, i-ar putea convinge pe absolvenți să lucreze în țară, în loc să mai plece în străinătate.
70 de angajați are o fermă din Timiș, care lucrează un teren de 10.000 de hectare. Utilajele performante au reușit să substituie, în mare, lipsa de forță de muncă, dar tot este nevoie de ajutor. Reprezentanții fermei oferă acum două burse de câte două mii de lei pe lună, timp de un an, unor studenți. Candidații trebuie să îndeplinească anumite condiții.
Alexander Degianski, Director Fermă: ”Să-și facă practica obligatorie, la noi în fermă, practica universitară, și în al doilea rând să dorească să învețe. Trebuie să învețe ce trebuie să facă un actual inginer”.
40 de studenți s-au înscris să primească bursa, dar la final au fost selectați doar doi.
Studentă: ”Ne ajută foarte mult, la studiu, la cazare”.
Studentă: ”Mi se pare interesant nu doar din punct de vedere al burselor, ci și ocazia de a învăța mai multe”.
Iar numărul companiilor agricole care încheie astfel de parteneriate este în creștere. Cu toate că tinerii merg să facă practică în unitățile lor, reprezentanții firmelor nu îi condiționează să se și angajeze la ei după absolvire. Speră totuși să o facă.
Florin Imbrea, Decan Facultatea de Agricultură Timișoara: ”Condiția pe care dânșii o cer e ca acești tineri să aibă rezultate bune la învățătură. Și-au dat seama că, să aibă o resursă umană bine pregătită, bine calificată, trebuie să vină alături de instituțiile de învățământ”.
Din toamnă, această companie va oferi 5.000 de lei, anual, unor studenți pe care speră să îi convingă să se angajeze acolo. Ar avea nevoie de patru - cinci oameni.
Horia Cardoș, CEO Companie Agricolă: ”Se manifestă o criză a forței de muncă în întreaga Europă și e foarte dificil. Astăzi poate să lucreze în România, mâine poate să primească o ofertă din Olanda sau Germania la cu totul alți bani”.
Florian Ciolacu - director executiv Clubul Fermierilor Români: ”Investiția în pregătirea de fermieri, tineri fermieri, e o investiție în oameni care nu vor pleca din țară pentru că odată ce ei au învățat lucrurile astea, munca lor e așteptată, e apreciată”.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, în agricultură lucrau cu aproximativ 20% mai puțini oameni decât la începutul anilor 2.000, cu toate că salariile au crescut.