Criză în sistemul medical. Angajații protestează pentru că nu și-au primit banii iar citostaticele se decontează pe datorie
Situația este gravă în sistemul sanitar. Sunt spitale în țară în care salariile medicilor nu au fost plătite, iar pacienții cu rețetele în brațe umblă disperați după medicamente.
Farmaciștii, angajații Direcțiilor de Sănătate Publică și chiar ai Ministerului Sănătății protestează.
La Spitalul Clinic Colțea, din Capitală, programul de decontare a facturilor pentru citostatice funcționează pe datorie în acest moment. Practic, susține managerul, din vară unitatea nu a mai primit bani pentru programele naționale, iar acum au datorii foarte mari către furnizori.
De altfel, Administrația Spitalelor București susține într-un comunicat de presă că situația este critică în toate cele 19 unități din subordinea Primăriei Capitalei.
Pentru bolnavi situația este dramatică și în afara spitalelor, pentru că nu găsesc medicamentele care îi țin în viață.
Beatrice Speteanu, farmacistă: „Acestea sunt medicamente care nu tratează, doar ajută să-l mențină sub control. Întreruperea exact asta face, le scade șansa de supraviețuire, calitatea vieții, orice perturbare a tratamentului poate avea efecte fatale. Sunt pagini întregi de oameni care așteaptă medicamente”.
60.000 de euro, atât valorează rețetele a 10 pacienți cu boli cronice. Disperați că nu își găsesc tratamentele, oamenii trimit copiii de pe rețete în mai multe farmacii, De pildă, într-o unitate din București au fost trimise din Teleorman, Dolj, Constanța și chiar Sibiu.
Farmaciile independente din toată țara sunt la un pas de colaps pentru că nu mai pot plăti facturile către furnizori. Disperați, farmaciștii s-au adunat în fața Guvernului.
Farmacistă: „Nu se plătesc medicamentele gratuite și compensate, din susținerea farmaciei sunt date către pacienți”.
Farmacistă: „90% din noi am devenit căutători și vânători de medicamente”.
Și angajații din instituțiile statului au protestat. Inclusiv cei din Ministerul Sănătății au strigat că vor salarii mai mari. Mai întâi la ușa ministrului, care însă nu era în clădire.
Banii din sănătate sunt peste tot dați cu picatura. De exemplu, angajații Spitalului Județean de Urgență Călărași nu și-au luat salariile. Spun că întârzierea este din cauza protestelor care au fost la casele de asigurări de sănătate.
Mihai Bogdan: „Cu puțin noroc e posibil să le primească mâine (n.r. joi), dacă ne-a fost virată doar 70% din valoarea de contract, aceștia acoperă parțial salariile, venim cu ceva în plus și vom rămâne descoperiți pe zona de medicamente''.
Proteste spontane pentru salarii mai mari au fost și la Direcțiile de Sănătate Publică.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, ministerul sanatatii, salarii, sistem sanitar,
Dată publicare:
15-11-2023 19:29