Într-o Românie tot mai îmbătrânită, exodul de personal medical ne duce către o zonă de risc sanitar, atrag atenția specialiștii.

Avem în jur de 160 de mii de asistenți medicali în toată țara, iar pentru o îngrijire de calitate a tuturor bolnavilor ar trebui ca numărul lor să fie triplu. Criza se resimte cel mai acut în mediul rural, acolo unde nu există nici medici. Iar situația va deveni mai grea în următorii ani, pentru că deja populația de plus de 65 de ani deja o depășește pe cea tânără, de până în 14 ani.

La Institutul Marius Nasta din București, unul dintre spitalele în care au fost internați cei mai mulți pacienți în pandemie, asistentele și infirmierele suplinesc lipsa de personal de ani de zile.

Ajungem şi la 20 de pacienţi, fiecare necesită atenţie şi atunci trebuie să te împarţi. Normarea asistenților a rămas cea de acum 20 de ani”, a spus asistenta șefă de la CPU Marius Nasta.

S-au scos posturi la concurs, tocmai ce s-au terminat înscrierile şi din păcate sunt posturi unde nu s-a înscris nimeni. În secţia de pediatrie nu s-a înscris nimeni”, a declarat managerul de la Marius Nasta.

Ultimul raport Eurostat arată că România are în continuare deficit de personal medical. Avem 3,2 doctori practicanți la 1000 de locuitori, media europeană fiind este de 3,9 şi 7,5 asistenţi medicali la 1 000 de locuitori, cu o medie europeană de 8,4.

Ordinul Asistenților: Avem secții critice care necesită servicii de îngrijre specializate permanente, am putea merge pe raport 1 la 1 sau măcar 2 sau 3.

Reporter: Câţi ar trebui să avem?

Ordinul Asistenților: Dacă vrem să întărim zona de îngrijire comunitară şi serviciile de îngrijire critică, poate chiar triplu.

Specialiștii atrag atenția că situaţia asistenţei medicale din România a intrat într-o zonă de risc sanitar, mai ales că populația îmbătrânește. Categoria cea mai numeroasă este cea cu vârste între 50 și 54 de ani, cea care în zece ani va ieși la pensie.

Este un deficit chiar foarte mare, nevoia de asistenţi medicali în prezent şi pentru viitori 5 -10 ani fiind de peste 50 de mii de asistenţi medicali”, a declarat directorul Școlii Postliceale de Asistenți.

Sunt incluși aici și asistenții din îngrijirea comunitară. Ei sunt cei care oferă servicii medicale la domiciliu pentru bolnavii care nu au nevoie de internare în spital. Iuliana face acest lucru de 5 ani.

Iuliana: Sunt foarte multe responsabilități.

Reporter: La câți oameni ajungeți zilnic?

Iuliana: 6,7, 5 – depinde ce este în ziua respectivă de făcut.

Reporter: Este o meserie grea?

Iuliana: Și grea, dar și frumoasă.

600 de oameni sunt îngrijiți în capitală de doctori și asistente de la Crucea Alb Galbenă.

Sistemul ar trebui să dezvolte, autoritățile statului să dezvolte acest sistem. Dacă li s-ar oferi salarii, sistem de educație post bază bine pus la punct, toți s-ar întoarce acasă, nu am avea probleme, nu am sta cu teamă dacă ajung pe mâna unui asistent medical sau chiar medic, ce se întâmplă”, a declarat fondatorul Crucea Alb-Galbenă.

Cu un sistem sanitar deficitar, speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din Europa.