Criză de angajați în România. Cum încearcă marile companii să facă rost de forță de muncă
Marile companii din România incep să-și deschidă propriile centre de pregătire.
Criza acută de angajați din foarte multe domenii determină marile companii prezente în România să-și deschidă propriile centre de pregătire.
Practic, recrutează oameni cu experiență zero, îi instruiesc, și astfel reușesc să-și ocupe posturile vacante.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De exemplu, într-o companie internațională care produce anvelope la Timișoara lucrează în prezent 3.500 de oameni, însă tot nu ajung. Cum rata șomajului este de sub 1% în județ, patronilor le este greu să găsească alții. Așa că au înființat un centru propriu de formare care a costat 150.000 de euro.
După mai multe ore petrecute pe simulatoare, oricine dorește poate să devină expert în lucrul cu mașini mari. Cei care vin din alte orașe au parte și de bonusuri. Lorin are 22 de ani și până de curând a stat în Galați unde a lucrat că ospătar.
Lorin Balica, angajat: "Cred că mă voi descurca. Mi se pare interesant tot procesul și modul de învățare este destul de simplu, iar informațiile vin clare și concise și cred că vă fi bine".
Laura Păvălașc, inginer training: "Perioada de training poate dura zece zile, poate dura o lună".
Lucia Iliescu, HR Manager companie: "Facem angajări în toate ariile din producție. Acest trend de angajări va continua până la sfârșitul anului acesta și în primul trimestru al anului viitor".
În județul Cluj, o firmă specializată în pardoseli din rășini sintetice a luat fonduri europene și cu o jumătate de milion de euro a deschis o școală în care poate pregăti 200 de tineri.
Silviu Toader, Director general firmă specializată în aplicarea de pardoseli: "Obiectivul este de a pregăti 185 de candidați. Din acest număr de 185 de candidați am considerat o rată de succes menținerea a 50 dintre ei în rândurile angajaților noștri".
Și cei de la Compania de Transport Public din Iași au propriile cursuri gratuite.
Andreea Barna, purtător de cuvânt CTP Iași: "De mulți ani ne confruntăm cu un deficit de angajați. De aceea este nevoie ca aceste cursuri să se desfășoare în cadrul propriei instituții".
În Galați, la una dintre cele mai mari companii de reparații și montaj de instalații industriale s-au pregătit oameni dornici să ajungă sudori, electricieni sau lăcătuși. Angajații formați astfel nu sunt obligați prin contract să rămână în firmă.
Alexandru Șerban, directorul companiei: "Asta nu se mai poate întâmplă în secolul XXI. Noi nu avem o asemenea clauză. Noi i-am școlarizat la locul de muncă și au plecat în Italia, în Spania".