Proteste la Petromidia. Angajații se plâng de condițiile de muncă: ”Nu ni se plătește nimica, nu suntem în siguranță”
Aproape 100 de angajați de la Petromidia au protestat marți dimineață în fața rafinăriei. Muncitorii spun că lucrează în condiții grele și periculoase, după cum s-a văzut și în cazul deflagrației de vinerea trecută.
Angajații cer totodată condiții speciale de pensionare și anumite sporuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conducerea companiei a precizat, într-un comunicat, că va căuta soluții pentru protejarea angajaților și creșterea gradului de securitate pe platformă.
Nenorocirea petrecută pe 2 iulie la Rafinăria Petromidia, când în urma unei explozii un muncitor a murit, iar alți cinci au fost răniți, i-a făcut pe zeci de angajați să organizeze un protest spontan.
Strânși în fața clădirii administrative, angajații s-au plâns de condițiilor de muncă, dar și de cele de pensionare.
Ștefan Vlad, laborant chimist: ”Nu ni se plătește nimica, nu ni se dau sporurile. Ni se dă lapte praf, dar nu ni se plătește sporul de toxicitate, nu ne dă spor de vechime, nu ne dă nimica. Instalațiile sunt vechi, nu se fac reviziile cum trebuie, ne e frică să mai intrăm la muncă, domnule. Nu suntem în siguranță".
Muncitorii se referă la faptul că din 2017 le-au fost eliminate condițiile speciale de muncă; până atunci, oamenii primeau, pentru un an de muncă, 6 luni în plus la pensie. Angajații se plâng și de utilajele învechite, care le pun viețile în pericol.
”Angajat: Cu cât avem mai multe ore, cu atât ni se plătesc mai ieftin, asta este situația. Să ne dea grupele înapoi, că noi nu lucrăm în parc aici. Să facă, să învestească bani, să nu mai trăim că bubuie în spatele nostru ceva sau chiar lângă noi.
Reporter: Sunt probleme cu echipamentele?
Angajat: Sunt probleme cu toate, pentru că sunt vechi de când s-a înființat rafinăria aceasta" .
Muncitorii care au o vechime de peste trei decenii în cadrul rafinăriei susțin că vârsta de pensionare trebuie să fie revizuită.
Cer pensionare anticipată
Își doresc să fie incluși pe listele speciale pentru o pensionare anticipată.
Angajat: ”Lucrăm la ture, lucrăm în gaze, lucrăm în pericolul pe care l-ați văzut cu toții și da, ne dorim o pensionare… nu să ieșim la pensie la 65 ani cum ies toți bugetarii, ne dorim o grupă specială, în care să ieșim și noi la 52 -53 ani, să ieșim la pensie. O să mergem cu semnăturile care sunt adunate, un proiect de lege să fim și noi băgați în grupa specială".
Costica Lucan, operator: "Nu se poate compara lucrul la o farmacie sau la un supermarket cu ce este în combinat. Vă puteți imagina că un om la 70 ani mai poate face ceva după ce iese de aici, eu vă spun că nu".
Conducerea companiei nu a răspuns punctual doleanțelor muncitorilor, ci a dat un comunicat prin care precizează, la modul general:
"Compania a alocat, în fiecare an, sume importante pentru modernizarea și revizia, verificarea unităților de producție, alinierea la noile tehnologii, reducerea impactului asupra mediului, dar și în ceea ce privește personalul și pregătirea lui".
Compania susține încearcă să "găsească cele mai bune soluții pentru protejarea angajaților și menținerea locurilor de muncă în această perioadă".