Criza climatică se intensifică: Temperatură record pentru a 10-a lună consecutivă
Pentru a 10-a lună consecutiv, în martie a fost stabilit un nou record în ceea ce priveşte temperatura medie înregistrată pe glob.
S-a încălzit aerul, s-au încălzit şi oceanele, avertizează experţii Agenţiei Europene Copernicus.
Precipitaţiile extreme în unele zone sau secetă în altele, dar şi înflorirea prematură a copacilor, sunt semne ca în toată lumea clima se schimba.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Iar marți, într-o decizie fără precedent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câștig de cauză unui grup de femei în vârstă din Elveția care au reclamat ca statul nu a luat suficiente măsuri importiva schimbării climei.
Din iunie anul trecut pe glob s-au atins recorduri de căldură luna de lună. De pildă acum în martie a fost mai cald cu aproape un grad fata de media înregistrată între 1991 și 2020.
Astăzi în Bucureşti a fost o nouă zi de vară, deşi suntem abia în aprilie.
Iris Răducanu, meteorolog: ”Din estimările pe care le avem pentru următoarele 4 săptămâni, se pare că în continuare, într-adevăr se vor menține temperaturi mai ridicate decât ar fi normal să fie.”
Consecințele se văd peste tot în lume.
Regiunea spaniolă Catalonia trece prin cea mai gravă secetă din istorie. Autoritățile au fost nevoite să declare stare de urgență într-o zonă în care locuiesc şase milioane de oameni, după ce rezervele de apă au scăzut sub 16% din capacitate.
Deja Agenţia europeană de monitorizare a climei Copernicus a venit cu un raport alarmant. Din martie anul trecut şi până în martie anul acesta au traversat cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată pe planetă.
Carlo Buontempo, director Copernicus: ”Creșterea temperaturii vine cu creșterea nivelului mării, scăderea nivelului ghețarilor, generează intensitatea și frecvenţa precipitațiilor, seceta, valuri de căldură, etc”.
Iar în premieră, Curtea europeană a drepturilor omului a admis plângerea formulată de 2.000 de femei în vârstă împotriva Elveției, pe motiv că nu a impus limitarea emisiilor cu efect de seră, iar ăsta le-a pus viețile în pericol.
În cazul în care emisiile nu vor fi reduse, planeta va continua să fiarbă ceea ce va duce la secetă profundă, incendii, perioade de caniculă, dar și cu ploi abundente.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: temperaturi, criza climatica, incalzire globala, myimpact,
Dată publicare:
09-04-2024 19:37