Criză acută de forță de muncă pe litoral. Hotelierii se orientează spre muncitorii stăini
Este o criză acută de forță de muncă pe litoral, așa că hotelierii se orientează din ce în ce mai mult spre muncitorii din Bangladesh, India sau Sri Lanka.
În acest sezon, cel mai probabil toate unitățile de cazare vor avea angajați străini. Salariile pe care le primesc, sunt mai mari decât în țările de origine mai ales că masa și cazarea le sunt asigurate.
Patronatele din turism susțin că angajații românii calificați în domeniu sunt din ce în ce mai rari pentru că pleacă la rândul lor pentru salarii mai bune afară.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Alex este din Sri Lanka și lucrează într-un hotel din Eforie Nord. Este camerist. Pentru asta, pe lângă salariu, primește trei mese pe zi și cazare. La fel ca orice persoană din afara județului Constanța care ar vrea să lucreze pe litoral.
Alex Stuwert, camerist din Sri Lanka: ”Îmi place să muncesc în România, salariile sunt mai bine, în Sri Lanka sunt numai probleme. Ne oferă mâncare, cazare, servicii medicale, totul e mai bun”.
Angajații străini care vin să lucreze în industria ospitalității la noi primesc între 2.500 și peste 6.000 de lei pe lună.
Manju, muncitor din Sri Lanka: ”Am o familie în Sri Lanka și vreau să aranjez să vină și ei aici. Este multă libertate, oamenii zâmbesc, situația este foarte bună de aceea am decis să vin în România”.
Potrivit patronatelor, pe litoral este nevoie de zeci de mii de angajați. Cum românii nu sunt interesați, hotelierii spun că vor încerca să umple golurile cu cetățeni din Sri Lanka, Nepal sau Bangladesh.
Lakme Bolat, managerul unui hotel din Eforie: "Deja avem 80 de oameni care vor veni, de anul trecut avem 22 care au rămas permanent. Vin calificați. Este un criteriu de bază, iar în România ca și calificați nu prea mai găsim și atunci optăm pentru personalul de afară”.
În primele trei luni ale acestui an au fost eliberate deja peste 1.800 de permise de lucru pentru străini, aproape cât în tot anul 2019.
Corina Misilcu, reprezentantul unui hotel din Mamaia: ”Având în vedere că sezonul estival se apropie ne pregătim să ne mărim echipa și astfel așteptăm personal din Asia pe postul de bucătar, ajutor de bucătar, pe partea de house keeping”.
Cererea este atât de mare încât unii hotelieri și manageri de restaurant așteaptă câteva luni până le vin angajații.
Yosi Peisakh, managerul unei firme de recturare: "Durează foarte mult obținerea vizei. Pe litoral cei care sunt angajați sunt pentru segmentul HORECA, cameriste, tot felul de munciori în bucătărie, bucătar, ajutor de bucătar, chelner, picol. Sunt mii de cereri”.
Conform firmelor de recrutare, hotelierii de pe litoral au început să solicite din afară și grădinari, electricieni, beach boy sau salvamari pentru piscine.