Cristian Mungiu, scrisoare deschisa catre ministrul Culturii: "Nu suntem niciodata o prioritate, nici macar ultimii pe lista"

Cristian Mungiu

Regizorul premiat cu Palme d'Or in 2007, Cristian Mungiu, ii atrage atentia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, intr-o scrisoare deschisa, ca industria cinematografica nu a fost niciodata o prioritate a autoritatilor.

Scrisoarea deschisa, semnata de Mungiu, vine in contextul in care cinematografe de traditie din Capitala au fost inchise, in urma legii promulgate recent ce prevede interzicerea activitatilor ce presupun aglomerari de persoane in spatii cu risc seismic.

Prin aceasta masura, apreciaza Mungiu, "a disparut iremediabil si un intreg public pentru care cinematograful insemna o sala mica, apropiata de casa, unde mergi special ca sa vezi un film anume".

"Stimate domnule ministru, ma adresez dvs. in urmatorul context: dupa cum stiti, recent a fost promulgata legea care interzice activitatile in cladirile cu risc seismic. Cu aceasta ocazie, s-au inchis in Bucuresti ultimele trei cinematografe cu sali de peste 350 de locuri: Patria, Studio si CinemaPRO. Erau ultimele sali din Capitala unde mai puteai aduna un pic de public - atat cat a mai ramas pentru film romanesc, european si non-mainstream-hollywoodian", isi incepe Cristian Mungiu scrisoarea deschisa catre ministrul Culturii.

El aminteste si ca "in ultimii 25 de ani, din ratiuni de management catastrofal si de privatizari dubioase, s-a distrus incetul cu incetul intreaga retea de peste 600 de sali de cinematograf pe care o aveam in 1989". Cineastul spune ca, in urma acestor masuri au disparut salile destinate pentru "un intreg public pentru care cinematograful insemna o sala mica, apropiata de casa, unde mergi special ca sa vezi un film anume si nu mall-ul unde te duci sa mananci un hamburger si sa mai vezi lume, iar daca tot esti acolo intri la multiplex sa vezi si un film care se intampla sa se dea la ora aia".

Citește și
Philippe Gustin
Ambasadorul Frantei, despre parodierea lui Mungiu: Asimilarea lui cu un cersetor e complet deplasata
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Regizorul premiat cu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" reclama lipsa de alternativa in urma inchiderii acestor spatii.

"Intrebarea insa este: ce facem mai departe? Am citit cu invidie ca guvernul s-a reunit in sedinta extraordinara pentru a gasi o solutie pentru Teatrul Nottara, de asemenea inchis. Presedintele insusi s-a oferit, intr-un gest simbolic, sa gazduiasca spectacole de-ale teatrului la Cotroceni, semn ca problema il preocupa. Foarte frumos. Am citit apoi ca, in sfarsit, a devenit o prioritate pentru guvern sa ia in calcul construirea unei noi sali de concert pentru Festivalul Enescu. Extraordinara initiativa, desi pentru concerte exista Ateneul, Sala Palatului si multe alte spatii. Dar fara indoiala ca o sala noua le va fi de folos. De asemenea, pentru Teatrul National s-au gasit fonduri pentru o restaurare ampla. Si pentru Opereta la fel. Intrebarea mea, domnule ministru, este: cand va deveni si cinematografia o prioritate pentru decidentii politici din Romania?", a transmis Mungiu.

El aminteste ca in ultimii 15 ani cinematografia a castigat "cele mai mari premii posibile la cele mai prestigioase festivaluri din lume, generand enorm de multe comentarii pozitive despre Romania".

"Cinematografia a fost partea vie, activa, sincrona, moderna a exprimarii artistice romanesti. A oferit Institutelor Culturale Romane o alternativa mai vie la traditionalele expozitii de ii, oua incondeiate si calusari. Cred ca in aproape fiecare tara exista o saptamana de film romanesc si mai toate festivalurile mari de cinema au organizat o retrospectiva tematica despre cinematografia romana in acesti ultimi ani", puncteaza regizorul.

Cineastul roman, care a initiat in Capitala Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest - ce aduce filmele si cineastii de pe Croazeta in Romania -, considera ca industria cinematografica romaneasca este tratata de autoritati la categoria "si altii".

"Si atunci de ce, domnule ministru? De ce suntem tratati la categoria si altii? Ce ar mai trebui sa facem ca sa devenim si noi la un moment dat o prioritate?", arata Mungiu in scrisoarea deschisa.

El aminteste si eforturile pe care le-a facut, alaturi de alti cineasti romani, in privinta distributiei de film.

"In 2007, vazand ca nu am cum sa-mi distribui filmul cu care castigasem Palme d'Or, pentru ca pur si simplu nu mai erau sali, am organizat o caravana - ca la inceputurile cinematografiei - si am colindat tara in lung si in lat ca sa arat filmul. Am sperat ca initiativa mea va servi ca exemplu si ca autoritatile vor intelege situatia si vor lua masuri. Insa nu s-a intamplat altceva decat ca am setat un trend", explica Mungiu.

El adauga ca, individual, cineastii romani si-au creat oportunitati, dar, la modul general, nu exista o strategie.

"Astazi, aproape fiecare cineast roman are propria lui casa de productie, a devenit si propriul sau distribuitor, organizeaza un festival sau duce filme prin tara intr-o caravana si asa mai departe. Dar nu putem inlocui lipsa de infrastructura. Si nu putem compensa la nesfarsit lipsa de initiativa a statului. Nu va asteptati de la noi sa construim si sali, retele de sali, asta e prea mult - nu mai tine de organizare si initiativa, tine de o politica culturala, de un plan pe termen lung, implica o strategie", mai scrie Cristian Mungiu.

De asemenea, el aminteste ca realizatorii de film au elaborat o strategie care nu a fost implementata de autoritati.

"Am elaborat-o acum mai bine de zece ani si am inmanat-o, in numele unui grup de cineasti, aproape fiecaruia dintre predecesorii dvs. in functie, fara niciun rezultat. N-a existat niciodata vointa politica sa fie pusa in practica. Ministrii Culturii, chiar si cei care isi doreau sa schimbe cate ceva, au ramas prea putin in functie. Sau nu existau fonduri. In sfarsit, n-a fost niciodata momentul potrivit, prioritatile au fost mereu si mereu altele", relateaza Cristian Mungiu.

Potrivit acestuia, industria cinematografica nu este niciodata o prioritate pentru minister. "Mi se reproseaza astazi, domnule ministru, ca nu am folosit mai bine momentul 2007 - cand am primit toate decoratiile posibile si imposibile de la autoritatile romane care se mandreau ca se realizase o performanta internationala. (...) Si cred ca e de datoria mea, acum, sa va atrag atentia. Ca nu suntem niciodata prioritatea dvs. Nici macar ultimii pe lista. Si nu e fair, domnule ministru", isi incheie cineastul scrisoarea deschisa adresata ministrului Culturii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cristian Mungiu, laudat de ministrul francez al Culturii pentru stilul sau cinematografic
Cristian Mungiu, laudat de ministrul francez al Culturii pentru stilul sau cinematografic

Proaspat decorat Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor de Guvernul francez, Cristian Mungiu, care anul acesta face parte din juriul Festivalului de la Cannes, a fost laudat de ministrul francez al Culturii pentru stilul sau cinematografic.

Ambasadorul Frantei, despre parodierea lui Mungiu: Asimilarea lui cu un cersetor e complet deplasata
Ambasadorul Frantei, despre parodierea lui Mungiu: Asimilarea lui cu un cersetor e complet deplasata

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, spune, referitor la parodierea regizorului Cristian Mungiu in emisiunea franceza "Les Guignols de l'Info", ca "asimilarea" acestuia cu un cersetor este "complet deplasata".

Mungiu, despre parodierea sa in Franta: Nu e cazul sa consideram ca francezii in general ne detesta
Mungiu, despre parodierea sa in Franta: Nu e cazul sa consideram ca francezii in general ne detesta

Cristian Mungiu a declarat pentru Mediafax, referitor la parodierea sa in emisiunea franceza "Les Guignols de l'Info", ca nu este cazul ca oamenii sa considere ca francezii detesta in general romanii.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.