Creștinii au sărbătorit cu pioșenie Rusaliile. Mărturia emoționantă a unei fetițe care a ieșit de la biserică
La 50 de zile de la Paște, creștinii ortodocși și greco catolici sărbătoresc Rusaliile sau Pogorârarea Sfântului Duh. Bisericile au fost pline de oameni care au plecat acasă după slujbă cu frunze de nuc sau de tei pe care le-au așezat apoi la icoane.
De ziua de astăzi este legată și întemeierea Bisericii Creștine la Ierusalim.
”Dumnezeu este Domnul și s-a arătat nouă!”.
Cu rugăciuni în gând, sute de credincioși au ascultat în tăcere slujba din Dealul Mitropoliei, oficiată de Prea Fericitul Părinte Daniel. Cei care nu au încăput în catedrală au stat pe trepte sau direct pe bordură.
Credincios: ”Este pentru prima dată când venim la Catedrală Patriarhală, suntem din Râmnicu Vâlcea și am ținut neapărat să venim. Ne-am bucurat foarte tare că a oficiat Patriarhul, nu ai ocazia în fiecare zi. Îmi place foarte mult și zona, e amplasată foarte bine”.
Tânără: ”Este arhiplină biserica și am optat să rămân aici”.
”Reporter: Cum a fost slujba?
Cuplu: Foarte frumoasă, înălțătoare.
Reporter: Pentru ce v-ați rugat?
Cuplu: Pentru sănătate, pentru bunăstare”.
Patriarhul Daniel: ”Duhul Sfânt schimbă viața omului, îi dă o formă nouă și anume veciuirea în Hristos sau în Duhul Sfânt. Omul care se roagă mult se transformă, dobândește un suflet fierbinte, cald, plin de iubire față de Dumnezeu și față de semeni”.
Și la Catedrala Mitropolitană din Iași au fost sute de oameni, unii veniți de la mare distanță ca să se roage la moaștele Sfintei Parascheva.
Turist: ”Sunt creștin ortodox și sunt aici pentru că astăzi este o zi sfântă, coborârea Sfântului Duh, așa cum a fost promis de Iisus Hristos. Este împlinirea promisiunii”.
Credincios: ”Să ne ajute Dumnezeu și Duhul Sfânt să se coboare deasupra noastră”.
Fetiță: ”Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru faptele bune pe care le-a făcut pentru familia mea”
La sfârșit, enoriașii au luat ramuri verzi, sfințite de preoți.
Credincios: ”Le punem la icoane, le ducem acasă, să ne meargă bine”.
Credincios: ”Tradiția este să se așeze ramura la poartă. O ducem acasă. Pace și bucurie, har și pace, nădejdea la Dumnezeu”.
Sărbătoarea Cincizecimii are loc la 50 de zile după Învierea lui Hristos şi la 10 zile de la Înălţarea Sa la ceruri. Tot în această zi, la Ierusalim s-a întemeiat Biserica Creștină, după ce s-au convertit la creștinism aproximativ 3.000 de suflete.
ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei: ”Este mare această zi pentru că Dumnezeu a trimis peste sfinții apostoli și peste lume puterea Sfântului Duh, pe Sfântul Duh. Prima comunitate de creștini s-a înființat în ziua Pogorârii Duhului Sfânt. Este zi mare pentru că biserica ne amintește că țelul viețuirii creștine este dobândirea Duhului Sfânt”.
Fetiță: ”Am venit la biserică să mă închin la Dumnezeu și să îi mulțumesc pentru faptele bune pe care le-a făcut pentru familia mea”.
Rusaliile le aduc românilor și o altă bucurie: o nouă zi liberă, luni mai exact.