Cresc pedepsele pentru evaziune fiscală. Dosarele cu prejudicii mai mari de 5 milioane de lei, instrumentate de DNA
Constrânși să facă rost de bani la buget, liderii coaliției de guvernare au inițiat un proiect de lege care majorează pedepsele pentru evaziunea fiscală.
Cei în culpă riscă până la zece ani de închisoare pentru folosirea cu "rea-credință" a facturii electronice sau pentru utilizarea de case de marcat neconectate la sistemul ANAF.
În acest fel, guvernanții speră să strângă peste 10 miliarde de lei, din care să acopere o parte din majorările de salarii și pensii promise pentru anul ce vine.
Majorarea pensiilor și a salariilor bugetarilor, o cheltuială suplimentară de zeci de miliarde de lei
În ședințele cu colegii lor din teritoriu, liderii PNL și PSD au anunțat că majorarea pensiilor și a salariilor bugetarilor presupune o cheltuială suplimentară de 35 de miliarde de lei. Banii nu există în bugetul de stat dar Ministrul de Finanțe, mizeaza pe sumele care se vor strânge din digitalizarea ANAF-ului.
Mai mult, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au semnat împreună o inițiativă legislativă prin care se introduc pedepse mai mari pentru cei care fac evaziune fiscală.
Nicolae Ciucă, președintele PNL: "Sunt elemente care țin de digitalizarea ANAF, intrarea mărfurilor în țară... Este un proiect de lege care asigură însăprirea pedepselor pentru cei care care fac evaziune fiscală. Domnul ministru ne-a prezentat că există o creștere a veniturilor cu aproximatv 2%. În plus, există un pachet de măsuri pentru creșterea colectării și reducerea evaziunii fiscale astfel încât din toate aceste măsuri luate la nivelul ministerului exisă proiectiile necesare să acoperim creșterile bugetare".
Potrivit proiectului, angajatorii care nu plătesc statului impozitele datorate de salariați riscă si cinci ani de închisoare sau amendă.
Cresc pedepsele și pentru cei care nu plătesc impozit pentru banii câștigați, nu declară în contabilitate toate tranzacțiile, înregistrează plăți fictive sau distrug aparatele de taxat ori de marcat electronice.
În expunerea de motive, inițitorii descriu cum anumite firme nu își declară toate veniturile și folosesc banii în alte scopuri.
Sunt introduse și fapte de evaziune noi pentru situațiile în care nu sunt folosite sistemele informatice naționale precum e-Transport, cunoscut sub numele de radarul mărfurilor, factura electronică sau sigiliul electronic.
De exemplu, riscă de la 3 la 10 ani de închisoare toți cei folosesc cu ,,rea-credință" factura electronică e-Factură. Sunt vizați și cei care nu conectează aparatele de marcat electronice fiscale la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare.
Potrivit documentului depus la Senat, inclusiv DNA va instrumenta de acum înainte noile dosare de evaziune fiscală cu prejudicii mai mari de 5 milioane de lei.
Economiștii spun că inițiativa va aduce bani la Buget abia în vara anului viitor
Politicienii vor să aplice aceste măsuri noi cu o nouă conducere în fruntea instuțiilor care ar trebui să colecteze bani la buget: ANAF și Vamă.
Marcel Ciolacu, premierul României: "Am trecut prin Guvern șapte memorandumuri, acum o ordonanță de urgență care să încheie lanțul pentru digitalizare. Înțeleg că de 30 de ani, anumiți angajați blochează și la Vamă și la ANAF. Dacă nu doresc de bună voie, o să facă forțat".
În felul acesta, autoritățile speră că se vor strânge la bugetul de stat încă 10 miliarde de lei, aproape o treime din necesar. Totuși, economiștii susțin că inițiativa va aduce bani cel mai rapid în vara anului viitor. În plus, sancțiunile și pedepselele prea mari i-ar putea alunga pe unii investitori.
Christian Năsulea, profesor de economie mondială: "Deja avem o problemă foarte mare cu faptul că se pun popriri pe conturi de către cei de la ANAF fără să fie nevoie de o decizie judecătoarească. De multe ori, ANAF blochează activitatea unor firme fără niciun motiv, după care se dovedește că nu a avut dreptate. Sigura scuză este: «Ups, îmi pare rău, scuze!», și nu contează pierderile suferite de firme în momentul".
În total, autoritățile speră să obțină 28 de miliarde și tot ar mai avea nevoie de 7. Iar Coaliția PNL - PSD a dat asigurări că în 2024 nu vor fi majorări de taxe si impozite. Proiectul legislativ ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare, alături de legea bugetului.