Românii care denunță fapte de evaziune fiscală ar putea primi o parte din valoarea prejudiciului recuperat de stat
Românii care denunță fapte de evaziune fiscală, dar și munca la negru, ar putea fi recompensați cu o parte din valoarea prejudiciului recuperat de stat.
Este propunerea ministrului de Finanțe, în ideea că și așa se pot aduna mai mulți bani la buget. Măsura urmează să fie discutată în Coaliția de guvernare, anunță premierul Marcel Ciolacu, fără să spună dacă este de acord sau nu cu ideea. Recompensarea ar putea consta, propune inițiatorul, în 1% din sumele, descoperite.
Ministrul Finanțelor Marcel Boloș propune o aplicație online și un site prin intermediul cărora românii vor putea să denunțe, anonim, evaziunea fiscală și munca la negru.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Toți cei care au cunoștință de fapte de evaziune fiscală sau fapte prin care sunt aduse prejudicii bugetului de stat vor putea să avertizeze despre existența acestor fapte inclusiv cei care sunt angajați în câmpul muncii și au plăți făcute la negru pot să avertizeze prin sistemul nostru. Recompensarea poate să fie și sub forma unei cote procentuale pe care să o aplicăm la valoarea prejudiciilor aduse bugetului de stat.”
Reporter: 1% din valoarea recuperată de stat?
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „E un procent pe care îl avem în vedere.”
Sistemul este gândit să funcționeze online, cu o aplicație dedicată accesibilă de pe telefon, prin care vor putea fi verificate bonuri fiscale, facturi electronice și alte documente, chiar de la anul. Asta dacă va primi undă verde de la liderii coaliției.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Fiecare ministru are păreri. Câteodată sunt bune, câteodată sunt rele. S-ar putea să se impună o astfel de măsură, dar decizia politică este la coaliție.”
Guvernul estimează că evaziunea fiscală a ajuns la o sumă uriașă - 160 de miliarde de lei sau peste 10% din Produsul Intern Brut. Grecia, o altă țară cu o evaziune fiscală mare, estimată la 20% din PIB, a găsit soluții moderne și rapide pentru a lupta contra celor care vor să ocolească plata taxelor. Luna trecută, ministerul finanțelor din Grecia a anunțat o măsură prin care cetățenii care raportează autorităților fapte de evaziune fiscală pot primi de la stat o sumă cuprinsă între 100 și 3.000 de euro.
Mai mult, autoritățile elene au introdus și o aplicație pe telefonul mobil care le permite celor care fac denunțul să scaneze cu ajutorul unui cod QR bonuri fiscale, pentru a le verifica autenticitatea. Cazurile pot fi raportate și online.
Cornel Grama, expert fiscal: „Ar fi o sumedenie de oameni care ar raporta întruna cazuri, în Grecia în ziua când s-a lansat aplicația au fost 135.000 de sesizări, vă dați seama ce o să fie și la noi. N-ar avea nicio șansă de izbândă dacă nu e însoțite de o platformă care să le valorifice sunt degeaba.”
În Statele Unite, denunțătorul unei fapte de evaziune fiscală se poate alege cu până la aproape o treime din sumele recuperate de Fisc.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: guvern, evaziune fiscala, prejudiciu,
Dată publicare:
22-11-2023 19:27