Creditele verzi, tot mai cerute. Care sunt avantajele, și cum se pot obține
Cererea pentru așa numitele credite verzi a crescut în ultimul an. Vorbim despre împrumuturi făcute pentru locuinţe cu sisteme de eficienţă energetică, adică o izolaţie bună, panouri foto-voltaice sau solare, și sunt construite din materiale sustenabile.
Aceste credite au dobânzi şi comisioane reduse, așadar o rată lunară mai mică.
Zece bănci din România acordă credite cu dobânzi mai mici pentru locuințe verzi sau chiar materiale şi tehnologii verzi.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Pentru un astfel de credit dobânda poate fi și cu 2 procente mai mică față de unul clasic. Pentru acordarea lui, locuința trebuie să fie clasificată ca fiind verde de către Consiliului Român pentru Clădiri Verzi, ori să deţină un document care să arate că are clasă energetică A.
Andrei Botiș, președintele Romanian Green Building Council: „Sunt mai mulți factori care cumulează până la 200 de criterii în acest proces de certificare. Trebuie să aibă un consum mic de energie. Apoi, trebuie să avem materialele, să fie certificate, sau să fie ecologice. Apoi, analizăm fiecare instalație care se utilizează din perspectiva consumului, dar și din perspectiva calității aerului pe care o dau acele instalații în casă.”
Iată și o comparație pentru un credit imobiliar de 250.000 de lei, atât cu dobânda standard, cât și cu o dobândă pentru un credit verde. Rata lunară poate să fie mai mică și cu 100 de lei. În plus, facturile la utilități sunt reduse.
Lidia Capmare, reprezentantul unei bănci: „Din totalul investițiilor imobiliare finanțate de către bancă, 30% merg spre zona de finanțări imobiliare, și vorbim despre acele imobile care dețin certificare RoGBC, casă verde sau certificat de performanță energetică clasa A. Din punct de vedere al cererii suntem pe o pantă de creștere”
Irina Găceanu, reprezentantul unei bănci: „Vedem o creștere a cererilor pe partea de finanțare proiecte, energie verde atât din partea persoanelor fizice, dar în special din partea companiilor. Sunt firme care fie vor să își reducă valoarea facturilor cu energia electrică, fie vor să investească”.
Și dezvoltatorii se axează tot mai mult pe construirea locuințelor verzi. O asemenea casă ajunge să coste şi peste 400.000 de euro.
Veaceslav Vlas, CEO-ul unui complex imobiliar, dezvoltator: „Ca sursă de încălzire și răcire noi vom folosi pământul, practic. Oferă un randament sporit energetic. În același timp, casele neapărat trebuie să fie foarte bine izolate”
Potrivit celor care certifică astfel de locuințe, în România sunt peste 15.000 de locuințe verzi, iar numărul lor este în creștere.