Dobânzile la credite nu par să dea înapoi în acest an. Cum să faci rambursarea anticipată, ca să ieși pe plus
Cum dobânzile au crescut în ultima perioadă și nu pare că vor da înapoi anul acesta, pentru cei care s-au împrumutat de la bănci este momentul ideal pentru plăți anticipate.
Câteva sute de lei în plus la rată pot șterge mii de lei din credit. Cum putem face un calcul rapid sau cât avantajoasă ar fi o refinanțare, aflăm de la Ştefana Todică, în emisiunea iBani.
Ștefana Todică: „Este deja destul de cunoscut faptul că putem face plăți anticipate pentru credit, adică putem plăti în plus la rată o anumită sumă de bani, şi în felul acesta putem să scăpăm mai repede de împrumut sau să ne reducem rata lunară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Foarte mulţi oameni se gândesc însă că trebuie să strângă o sumă mai mare de bani ca să achite anticipat, ori că e complicat, că trebuie făcute acte și așa mai departe.
Dar... băncile primesc plați anticipate chiar dacă vorbim de sume mici, câteva sute de lei de exemplu. Și multe acceptă deja aceste plăți și din aplicație, durează doar câteva minute.
Așadar, dacă ați economisit niște bani, poate aveți un mic bonus și vreți să vedeți cât aveți de câștigat dacă îl dați la bancă, puteți folosi un calculator pentru a face o simulare, să vedeți cât de avantajos este.
De exemplu, cel, de pe site-ul finzoom.ro, poate fi accesat gratuit. Iată cât de mult câștigăm, de fapt, la fiecare plată anticipată.
Să zicem că avem un credit de 250.000 de lei, cu o dobândă de 8%. Mai avem 300 de luni de plătit...și avem 1.000 de lei să plătim în plus.
Foarte important, la fiecare plată anticipată trebuie să alegem ce vrem să schimbăm la credit. Adică să se reducă perioada sau să se reducă rata lunară.
Mai avantajos este să se reducă perioada pentru că iată, dacă plătim doar 1.000 de lei, deci jumătate din rata actuală, se șterg 3 luni de dobândă și economisim astfel aproape 6.300 de lei - sunt bani pe care în mod normal i-am dat la bancă sub formă de dobândă.
De ce se întâmplă asta? Să ne reamintim din ce este formată rata... la început principalul, adică banii pe care îi achităm la credit, este foarte mic și dobânda este mare, de aceea atunci când plătim 1.000 de lei, înseamnă doar principal - în cazul nostru 3 luni ... şi toată această dobândă cu portocaliu dispare.
Haideți să vedem ce se întâmplă și dacă aleg să reduc rata. Scade cu doar 7 lei și am economisit doar 1.300 de lei de dobândă - calculul se face diferit. De aceea spuneam că este mai avantajos cu reducerea perioadei. Dacă aveți așadar niște bani în plus, oricât de mică ar fi suma, încercați să plătiţi anticipat pentru că iată cât de mult câștigați și puteți scăpa în doar câțiva ani de credit. Neapărat - faceți aceste plăți imediat după scadență, după ce plătiți și rata.
Pe de altă parte... poate vrem să verificăm dacă ar fi avantajos să facem o refinanțare. Am văzut o ofertă, o dobândă mai bună decât cea pe care o avem și vrem să vedem cât de mult avem de câștigat.
Și conso.ro pune la dispoziție un calculator pentru astfel de situații.
La fel, este gratuit. Aici trebuie să introducem câteva date despre creditul actual. Să zicem că mai avem 200.000 de lei de plătit, în 300 de luni, și avem o dobândă de 10%. Oferta nouă este cu o dobândă fixă de 7%.
Și iată că rata ar scădea cu 400 de lei, și am economisi și o sumă importantă din dobândă.
Găsim online însă multe alte tipuri de calculatoare. De pildă, pe bankata.ro putem să vedem gratuit cât am avea de plătit dacă vrem acum să facem un credit nou și să vedem dacă ne-am încadra cu veniturile actuale. La fel, să presupunem că vorbim de un credit de 250.000 de lei pe 300 de luni, cu o marjă a băncii de 2% - trebuie să știm deja aceste informații de la bancă. Am avea o rată lunară de aproximativ 1.900 de lei.
Acestea sunt însă doar câteva exemple. Există online și alte resurse utile...care ne pot ajuta să luăm decizii mai bune când vine vorba de credit sau să înțelegem mai bine cum funcționează băncile. Și iată că nu sunt deloc greu de folosit.”