Creațiile inovative și-au găsit loc în casele românilor. Cum putem să îmbunătățim aspectul unei locuințe

Dată publicare: 14-07-2020 10:17
Dată actualizare: 14-07-2020 10:17


Lămpi din beton sau jucării mobilier din carton ori hârtie. Toate se află pe lista creațiilor inovative care în ultimii ani și-au găsit loc în casele românilor.

Meseria de designer de obiecte a cunoscut o ascensiune evidentă până acum când pandemia a dus la scăderea vânzărilor. Marii producători, de serie nu riscă să investească prea mult în creații- unicat. Așa că artiștii se bazează pe ateliere proprii pagini de vânzare online, dar și anumite târguri de profil.

Lampa din beton armat cu capac din plută, leduri în interior şi fier, este creaţia lui Dragoş Motâcă şi costă 1000 de lei. A devenit deja faimoasă şi e vândută în toată lumea. Tot în acest stil, un alt designer de obiecte din Iaşi reinventează reclamele de pe vremea comunismului şi le transformă în obiecte de iluminat în interior.

În capitala peste 200 de designeri români de obiecte s-au adunat din toate colţurile tari sub acelaşi acoperiş care adăposteşte creativitatea şi inovaţia. Şi-au expus aici peste 700 de obiecte unice şi vor treptat să aerisească şi să modernizeze încăperile în care ne petrecem timpul.

Din 2012 încoace, mulţi creatori români au început să cucerească scena internaţională în domeniu. Pentru a se dezvolta la scară mare au însă nevoie de fabricile de producţie din România - dar puţine au îndrăzneala să mizeze pe aceste proiecte inovative.

Mihnea: Nu suntem obişnuiţi cu antreprenotiatul cu asumarea de risc şi inovaţia e un risc, majoritatea fabricilor româneşti sunt deţinute de pesoane trecute de o anumită vârstă neobişnuite cu tipul de afacere din ziua de azi, fac business bun, dar nu e creativ.

Iar pentru a învesti în creativitate trebuie să ai curaj. Georgiana a renunţat la meseria de agent de turism pentru a face lămpi din jucăriile copilăriei.

Georgiana Mihai, 32 de ani: ''Creez nişte lămpi din jucării reciclate în totalitate cel mai greu este să aleg prima jucărie cu care încep lampa, în jurul carea se va desfăşura povestea lămpii. Aici a fost prima cântăreţul cu chitara şi de aici am pornit o întreagă distracţie, toată lumea s-a adunat în jurul lui, iar aici avem o adunătură de jucării din copilăria mea''.

Albe, aurii, negre sau uşor colorate, obiectele de iluminat ce ies din mâinile tinerei sunt opere de artă. Iar o astfel de lampă transformă o încăpere monotonă într-una primitoare. Preţurile pornesc de la 300 de lei şi diferă în funcţie de dimensiunea lămpii.

Georgiana: ''Folosesc vopsea acrilică pe bază de apă, e foarte rezistentă, iar culorile sunt la alegeri mă joc în funcţie de abajur. jucăriile le primesc din donaţiile prietenilor cu copii şi merg la târguri multe şi scotocesc printre mormane''.

Şi obiectele de decor sau mobilă din produse reciclabile şi personalizate în fel şi chip sunt tot mai apreciate. De pildă aceste lăzi de lemn, în care până acum se depozitau fructe şi legume.

Corina Despa: ”Ne-au ajutat foarte mult pentru că nu avem unde să punem o grămadă de lucruri”.

Prietenos cu mediu, uşor de montat este şi mobilierul din carton. În ciuda aparenţelor este rezistent; singurul inamic este apa.

Nicole Baciu - proprietar firma de mobila din carton: ”Cererea este în creștere permanentă sau chiar exponenţială aş putea să spun. În 2015 am avut o cifră de afaceri de undeva la 25 de mii de euro, iar anul trecut am încheiat cu 140 de mii de euro”.

Preţurile pleacă de la 25 de lei pentru un taburet și pot ajunge până la 1 200 lei pentru o canapea.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO