Crăciunul pe stil vechi, celebrat de lipovenii și sârbii din România. Obiceiurile străvechi readuse în prezent
A fost zi de mare de sărbătoare pentru rușii lipoveni și sârbii din România, care celebrează Crăciunul pe stil vechi - sau după calendarul gregorian.
În Delta Dunării, localnicii au mers la biserică în port popular, au primit colindători, iar apoi s-au bucurat de preparatele din pește.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Și în comunitățile din vestul țării este sărbătoare. Potrivit vechilor obiceiuri, se aprind focuri și se mănâncă plăcinte tradiționale.
Ruşii din comuna Jurilovca au mers gătiţi la biserică.
„Fericire, bucurie şi multă bunătate, ofer mai multe lucruri şi bucurie şi mergem şi la colindat” spune Maria, o fetiță din comună.
„Este o zi mare, este Naşterea Domnului, noi sărbătorim cu multă multă bucurie această zi. E fericire, e bine, cu familia (...)Mergem acasă, ne punem la masă cu copiii şi dacă am ţinut post începem să mâncăm carne cum ar veni, dezlegare la carne" relatează obceiurile străvechi alți localnici.
Înainte să se aşeze la masa de Crăciun, lipovenii îşi deschid casele pentru colindători.
Sârbii din vestul ţării sărbătoresc încă de aseară. Aceştia au aprins badnajk-ul, un foc de tabăra peste care este aşezat un trunchi de stejar.
Badnajkul este tăiat în dimineaţa zilei de Crăciun de către bărbaţii familiei. Iar cu cât arde mai tare, cu atât anul va fi mai prosper şi mai bogat.
„Chiar ne-a impresionat anul ăsta, a fost în foc foarte mare niciodată nu a fost aşa de mare, sper să fie şmen bun să scăpăm de pandemia asta” crede o femeie.
Ioca Nestorovici, preot: „Și dacă distanțați și mai puțini din punct de vedere numeric, sper și cred cu tot sufletul că suntem mai uniți în credință și în iubirea nemărginită a lui Dumnezeu"
Şi ucrainienii din Maramureş petrec. O familie din Ruscova a pregătit 12 feluri de mâncare.