Crăciunul pe rit vechi, 7 ianuarie. Cum sărbătoresc ortodocşii pe rit vechi Naşterea Domnului
În Ajun de Crăciun pe rit vechi, comunitatea sârbilor din Arad a respectat un obicei moștenit de la străbuni - aprinderea stejarului. Potrivit tradiției, astfel, tot răul de peste an dispare. Ritualul este urmat cu sfințenie și de sârbii din Timișoara.
După slujbă, credincioşii din comunitatea sârbilor din Arad s-au adunat în curtea bisericii, unde a fost aprins un stejar. Tradiţia spune că focul îi purifica pe cei prezenţi şi le dă putere, iar răul de peste an dispare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tradiţii şi obiceiuri legate de Crăciunul pe rit vechi
Drăgan Vostinar, președintele filialei Arad a Uniunii Sârbilor din România: "Stejarul simbolizează bucurie, fericire, iar steluţele care merg la cer la aprinderea stejarului înseamnă un an nou bogat."
Popov Nebiosa, preot: "Un pom de esenţă tare reprezentând credinţa noastră tare în domnul nostru Iisus. Căldura pe care o emană reprezintă căldură cu care îl primim."
Oamenii au primit fasole bătută şi s-au încălzit cu ţuica fiartă şi ceai. După ce stejarul a ars complet, credincioşii au pornit la colindat.
Cum sărbătoresc ortodocşii pe rit vechi Naşterea Domnului
Şi în curtea Bisericii Ortodoxe din Timişoara a fost respectat acest obicei străvechi al sârbilor. Potrivit tradiţiei, cu cât flăcările care cuprind stejarul sunt mai mari şi ies mai multe scântei, cu atât noul an va fi mai bogat.
"Reprezintă în primul rând focul care a fost aprins de către păstorii din jurul Betlehemului, iar lumina care vine de la focul acesta reprezintă lumina coborâtă din cer”, explică un preot
Pentru copii, sărbătorile petrecute pe rit vechi sunt motiv de mare bucurie. Şi asta pentru că, după ce Moş Crăciun a trecut deja pe la ei, sunt vizitaţi şi de Deda Mraz - aşa cum este cunoscut bătrânelul simpatic în tradiţia sârbească.
Sursa: Pro TV
Etichete: tradiții, obiceiuri, sarbatoare, stejar, nasterea domnului,
Dată publicare:
07-01-2020 08:09